Το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, περιγράφοντας λεπτομερώς το σχέδιό του για την αναδιαμόρφωση της Ευρωζώνης, αλλά και τις ιδέες του σε επιμέρους τομείς. Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας χθες στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπογράμμισε ότι «μια Ευρώπη πιο εύθραυστη από ποτέ είναι σήμερα εκτεθειμένη στα κύματα της παγκοσμιοποίησης».

Το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, περιγράφοντας λεπτομερώς το σχέδιό του για την αναδιαμόρφωση της Ευρωζώνης, αλλά και τις ιδέες του σε επιμέρους τομείς. Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας χθες στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπογράμμισε ότι «μια Ευρώπη πιο εύθραυστη από ποτέ είναι σήμερα εκτεθειμένη στα κύματα της παγκοσμιοποίησης. (…) Ο μοναδικός δρόμος που θα διασφαλίσει το μέλλον μας είναι η οικοδόμηση μιας Ευρώπης που είναι εθνικά κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική».

«Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ αδύναμη, πάρα πολύ αργή, πάρα πολύ αναποτελεσματική» υπογράμμισε και είπε ότι στοχεύει να δώσει στην ΕΕ «μια νέα φιλοδοξία». Η Ευρώπη «δεν έχει επιλογή» εάν θέλει να υπάρχει απέναντι στην Κίνα ή τις ΗΠΑ, αλλά και να αντισταθεί στον «σκοταδισμό» των εθνικιστικών κομμάτων. «Έχουμε ανάγκη και οι 28 από μια απλούστερη Ευρώπη, λιγότερο γραφειοκρατική», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίμενε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής για να παρουσιάσει το σχέδιό του, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της Ευρώπης χωρίς τη στήριξη της ισχυρότερης χώρας της ΕΕ.

Εξάλλου ο Γάλλος ηγέτης παραδέχθηκε ότι τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων»: «Η Ευρώπη κινείται ήδη σε πολλές ταχύτητες, επομένως να μην φοβόμαστε να το πούμε και να το επιθυμούμε».

«Δεν φαντάζομαι, η Βρετανία να μην μπορέσει να βρει τη θέση της» σημείωσε επίσης.

Στην ομιλία του με τίτλο «Το Μέλλον της Ευρώπης», ο Εμανουέλ Μακρόν επικεντρώθηκε σε ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης, άμυνας και τρομοκρατίας, στο προσφυγικό, την οικονομία και την εκπαίδευση.

 

Οι προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη

Το όραμα του Γάλλου προέδρου προβλέπει:

  • τον καθορισμός μιας «δίκαιης τιμής» για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατ' ελάχιστον από 25 έως 30 ευρώ ανά τόνο,
  • την εφαρμογή ενός βιομηχανικού προγράμματος στήριξης των «καθαρών» οχημάτων και δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (σημεία/δίκτυα επαναφόρτισης, ταχείας φόρτισης),
  • τη σύσταση μιας «κοινής υπηρεσίας ελέγχου» που θα εγγυάται την διατροφική ασφάλεια των Ευρωπαίων.

«Πρέπει να θέσουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς τα σωστά ερωτήματα χωρίς κανένα ταμπού. Άραγε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική προστατεύει τους αγρότες μας και τους καταναλωτές μας; Δεν είμαι τόσο βέβαιος. Ελπίζω να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για μια νέα κοινή αγροτική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Οι προτάσεις για την άμυνα της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης έως το 2020, ενός κοινού προϋπολογισμού άμυνας και ενός «κοινού δόγματος» δράσης.

Όσο το δυνατόν συντομότερα, ανέφερε, χρειάζεται η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα, η διαρθρωμένη συνεργασία σε μόνιμη βάση και η συμπλήρωσή τους από μια «ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης» με στόχο την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις.

 

Οι προτάσεις για την τρομοκρατία και την ασφάλεια

Όπως δήλωσε ο κ. Μακρόν, χρειάζεται:

  • η ίδρυση μιας ευρωπαϊκής Ακαδημίας πληροφοριών προκειμένου να «διασφαλίσουμε την προσέγγιση των δυνατοτήτων μας στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών».
  • η ίδρυση μιας ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
  • η σύσταση μιας «κοινής δύναμης πολιτικής προστασίας» που θα προσφέρει βοήθεια ιδίως στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής.

 

Οι προτάσεις για τη μετανάστευση

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Γραφείου ασύλου και μιας ευρωπαϊκής αστυνομίας Συνόρων «με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων μας, την αξιοπρεπή υποδοχή των προσφύγων (...) και την σύντομη επιστροφή των αιτούντων άσυλο που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου». Παράλληλα, εισηγήθηκε την εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης για τους πρόσφυγες.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι η επιτάχυνση και εναρμόνιση των διαδικασιών, η σύσταση δικτύων που συνδέονται μεταξύ τους και η έκδοση βιομετρικών και ασφαλών εγγράφων ταυτότητας.

 

Οι προτάσεις για την ψηφιακή επανάσταση

Οι δύο προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν αφορούν:

  • στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καινοτομία, που θα χρηματοδοτεί νέα πεδία έρευνας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, κατά το πρότυπο της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας ερευνών DARPA, η οποία τη δεκαετία του 1970 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Διαδικτύου και
  • στη φορολόγηση των επιχειρήσεων ψηφιακού περιεχομένου.

 

Οι προτάσεις για την οικονομία

Ο Γάλλος πρόεδρος προέταξε την αναγκαιότητα να καταστεί η ευρωζώνη καρδιά της οικονομικής δύναμης της Ευρώπης παγκοσμίως.

«Μια ανθεκτική οικονομική δύναμη μπορεί να οικοδομηθεί γύρω από το ενιαίο νόμισμα. Μέσω της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ενοποιημένη Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που θα επιτρέπει την χρηματοδότηση των κοινών επενδύσεων με την επιβολή φόρων που θα συνδέονται με αυτόν τον προϋπολογισμό.

«Το θεμελιώδες ζήτημα δεν είναι ένας μηχανισμός που με μαγικό τρόπο θα επιλύσει όλα μας τα προβλήματα… Το θέμα δεν είναι να καταστήσουμε αμοιβαία τα παλαιότερα χρέη μας ή να επιλύσουμε τα οικονομικά προβλήματα της μιας ή της άλλης χώρας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η μείωση της ανεργίας που πλήττει έναν στους πέντε νέους Ευρωπαίους».

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ευρώπη χρειάζεται τον δικό της προϋπολογισμό για να «χρηματοδοτήσει τις κοινές επενδύσεις και να διασφαλίσει την σταθερότητα όταν έρχεται αντιμέτωπη με οικονομικούς κραδασμούς… Ένας προϋπολογισμός μπορεί να λειτουργήσει μέσω της ισχυρής πολιτικής ηγεσίας που θα αναλάβει ένας κοινός υπουργός και μιας σθεναρής κοινοβουλευτικής εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης των κρατών μελών της ΕΕ μέσω του καθορισμού κριτηρίων που θα προσεγγίζουν σταδιακά τα κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα. Ο σεβασμός αυτών των κριτηρίων θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κεφάλαια αλληλεγγύης, ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να καθοριστεί το ύψος των ποσοστών φόρου επί των επιχειρήσεων για το 2020 όπως επίσης και το ύψος του κατώτατου μισθού, που θα προσαρμόζεται στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας. Επιπλέον εισηγήθηκε την πλαισίωση του ανταγωνισμού από το ύψος των κοινωνικών εισφορών, καθώς και τη θεσμοθέτηση φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα διατίθεται για την ανάπτυξη.

 

Οι προτάσεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση

Ο κ. Μακρόν πρότεινε:

  • κάθε νέος Ευρωπαίος να περάσει τουλάχιστον 6 μήνες σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και κάθε φοιτητής να μιλάει δύο ευρωπαϊκές γλώσσες έως το 2024 και
  • να ιδρυθούν ευρωπαϊκά Πανεπιστημίων και δίκτυα πανεπιστήμιων που θα επιτρέπουν τις σπουδές στο εξωτερικό και την παρακολούθηση μαθημάτων τουλάχιστον δύο γλωσσών.

 

Οι προτάσεις για τη δημοκρατία

Ο Εμανουέλ Μακρόν εισηγήθηκε τη διοργάνωση, εντός του 2018 και για διάστημα έξι μηνών, «δημοκρατικών συνελεύσεων», συζητήσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο επί κοινών θεμάτων για κάθε χώρα της ΕΕ, με στόχο να οριστεί ο οδικός χάρτης του μέλλοντος.

Έχοντας ως εφαλτήριο τον αριθμό των απερχόμενων Βρετανών βουλευτών, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω υπερεθνικών ψηφοδελτίων από το 2019. Το 2024, πρότεινε επίσης, το 50% του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκλέγεται από τις αυτά τα υπερεθνικά ψηφοδέλτια.

 

Η Ευρώπη το 2024

«Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη που είναι απλούστερη, περισσότερο διαφανής, λιγότερο γραφειοκρατική. (…) Απλή, αποτελεσματική, προστατευτική, η ενιαία αγορά θα πρέπει να εξελιχθεί σε χώρο σύγκλισης παρά ανταγωνισμού», δήλωσε ο κ. Μακρόν.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή 30 μελών, σαν κάθε χώρα να πρέπει να έχει τα δικά της μέλη. Δεν έχει νόημα και δεν αντικατοπτρίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο. Μια Επιτροπή 15 μελών πρέπει να είναι ο στόχος μας».

 

Για τη γαλλογερμανική συνεργασία

Απευθυνόμενος στη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Γιατί να μην θέσουμε στόχο έως το 2024 να ενσωματώσουμε πλήρως τις αγορές μας εφαρμόζοντας τους ίδιους κανόνες στις εταιρείες μας, από το εταιρικό δίκαιο έως το πτωχευτικό δίκαιο;».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε «Μοιραζόμαστε τις ίδιες φιλοδοξίες για την Ευρώπη και γνωρίζω τη δέσμευσή της στην Ευρώπη. Προτείνω στη Γερμανία μια νέα συμμαχία. Δεν θα συμφωνούμε στα πάντα, όχι αμέσως, αλλά θα συζητάμε τα πάντα».