Το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής Gazprom ενέκρινε τη δημιουργία εταιρείας με τη μορφή κοινοπραξίας με την τουρκική Botas για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενέκριναν επίσης την εξαγορά 50 μετοχών της κοινοπραξίας TurkAkim Gaz Taşıma AS.

Το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής Gazprom ενέκρινε τη δημιουργία εταιρείας με τη μορφή κοινοπραξίας με την τουρκική Botas για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενέκριναν επίσης την εξαγορά 50 μετοχών της κοινοπραξίας TurkAkim Gaz Taşı ma AS, με την ονομαστική αξία της κάθε μετοχής να ανέρχεται στις 1.000 τουρκικές λίρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS. Η συνολική αξία της τάξης των 50.000 τουρκικών λιρών αντιστοιχεί, σύμφωνα με το κατασταστικό, στο 50% του κεφαλαίου της κοινοπραξίας με την Gazprom.

Πηγή της Gazprom που επικαλείται το TASS δήλωσε ότι η κοινοπραξία συστήνεται υπό καθεστώς ίσης συμμετοχής με σκοπό την κατασκευή του χερσαίου τμήματος της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream στην τουρκική επικράτεια.

Η Gazprom είναι πιθανό να αυξήσει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου κατά 50 δισ. ρούβλια ($ 863 εκατ.) εντός του 2017. Η αρχική επένδυση της Gazprom στο έργο είχε υπολογιστεί στα 41,92 δισ. ρούβλια ($ 694,21 εκατ) για το 2017.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Διαχείρισης της Gazprom ενέκρινε τα αναθεωρημένα προσχέδια του επενδυτικού προγράμματος, του προϋπολογισμού και της μελέτης βελτιστοποίησης (μείωσης) του κόστους για το 2017. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο του επενδυτικού προγράμματος για το τρέχον έτος, το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας θα ανέλθει στα 1,129 τρισεκατομμύρια ρούβλια ($ 19,4 δισ.), αύξηση κατά 23,9% σε σύγκριση με το επενδυτικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο το 2016.

Το έργο του Turkish Stream προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας προς το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας ως τα σύνορα με την Ελλάδα. Το υποθαλάσσιο τμήμα υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 910 χιλιόμετρα και το χερσαίο θα εκτείνεται σε μήκος 180 χιλιομέτρων στο έδαφος της Τουρκίας. Στις 7 Μαΐου, η Gazprom ξεκίνησε την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream από τη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Το πρώτο κανάλι προορίζεται για την προμήθεια φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά. Το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια αερίου στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάθε κανάλι θα έχει δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 11,4 δισ. ευρώ ($ 12,98 δισ. δολάρια).