Η φινλανδική Fennovoima της Φινλανδίας θα λάβει άδεια για την κατασκευή του πυρηνικού της αντιδραστήρα Hanhikivi 1 ένα χρόνο αργότερα από το αναμενόμενο, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η φινλανδική εταιρεία δήλωσε ότι, αφού εξέτασε την πρόοδο των εργασιών, αποφάσισε να αναδιοργανώσει το χρονοδιάγραμμα του έργου με ορίζοντα πλέον να αποκτήσει την άδεια το 2019.

Η φινλανδική Fennovoima της Φινλανδίας θα λάβει άδεια για την κατασκευή του πυρηνικού της αντιδραστήρα Hanhikivi 1 ένα χρόνο αργότερα από το αναμενόμενο, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η φινλανδική εταιρεία δήλωσε ότι, αφού εξέτασε την πρόοδο των εργασιών, αποφάσισε να αναδιοργανώσει το χρονοδιάγραμμα του έργου με ορίζοντα πλέον να αποκτήσει την άδεια το 2019.

«Η εναρμόνιση με τις προϋποθέσεις και τη νομοθεσία της Φινλανδίας κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού οδήγησε στο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τον κατασκευαστή του εργοστασίου από ό, τι αρχικά αναμενόταν. Επιπλέον, η παράδοση των απαραίτητων εγγράφων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη», δήλωσε ο Toni Hemminki, Διευθύνων Σύμβουλος της Fennovoima .

Σύμφωνα με τον Hemminki, τα πράγματα εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Για παράδειγμα, ο κατασκευαστής των εγκαταστάσεων και ο κύριος σχεδιαστής έφεραν σχεδόν εκατό νέους ειδικούς στο Ελσίνκι την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι, γεγονός που έχει επιταχύνει σημαντικά το έργο», ανέφερε.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Hanhikivi 1 θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία VVER της Rosatom, της κρατικής Ομοσπονδίας Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας.

«Η Rosatom έχει κατασκευάσει δεκάδες πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο και είναι ο πιο έμπειρος κατασκευαστής πυρηνικών σταθμών στον κόσμο, οπότε είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Hemminki.

Η Fennovoima έχει προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης για τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Hanhikivi 1 με την RAOS Project, θυγατρική της Rosatom Energy International και μέλος του ομίλου Rosatom που ιδρύθηκε για την προώθηση των ρωσικών πυρηνικών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τη Rosatom, το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2024.