Ως "σωστή" κρίνουν την κίνηση της Eldorado Gold οι αναλυτές, μετά τις συνεχείς τρικλοποδιές που έχει βάλει στην επένδυσή της στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση. Η Eldorado Gold έπραξε σωστά σημειώνει η επενδυτική εταιρεία Morningstar η οποία καλύπτει την μετοχή της, αναφερόμενη στα σχέδια αναστολής της επένδυσης της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα τα οποία ανακοίνωσε χθες, τονίζοντας ωστόσο ότι εκτιμά πως τα ορυχεία θα ανοίξουν.

Ως "σωστή" κρίνουν την κίνηση της Eldorado Gold οι αναλυτές, μετά τις συνεχείς τρικλοποδιές που έχει βάλει στην επένδυσή της στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση.

Η Eldorado Gold έπραξε σωστά σημειώνει η επενδυτική εταιρεία Morningstar η οποία καλύπτει την μετοχή της, αναφερόμενη στα σχέδια αναστολής της επένδυσης της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα τα οποία ανακοίνωσε χθες, τονίζοντας ωστόσο ότι εκτιμά πως τα ορυχεία θα ανοίξουν.

Όπως σημειώνει, στις 11 Σεπτεμβρίου, η Eldorado Gold ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αναστολή όλων των επενδύσεων και των λειτουργιών της στην Ελλάδα μετά από τις συνεχείς τακτικές καθυστερήσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Όλα τα έργα της θα ανασταλούν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, εκτός εάν η Eldorado παραλάβει τις εκκρεμείς άδειες για τις Σκουριές και την Ολυμπία μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο λόφος του Περάματος και οι Σάπες θα παραμείνουν σε συντήρηση.

Η Morningstar εξακολουθεί να εκτιμά ότι τα ελληνικά ορυχεία της Eldorado θα ανοίξουν τελικά, αν και εκτιμά πως θα υπάρξει καθυστέρηση στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρείας. Η ίδια έχει ήδη υπολογίσει στα μοντέλα αξιολόγησής της ότι οι Σκουριές και η Ολυμπία θα καθυστερήσουν κατά ένα έτος και έχει μειώσει τις πιθανότητες να ανοίξουν ποτέ από το 75% στο 50%.

Ως εκ τούτου, μειώνει τις εκτιμήσεις τις για την δίκαιη αξία της Eldorado Gold στα 3 δολάρια ανά μετοχή από 4 δολάρια προηγουμένως. Η εκτίμηση της εύλογης αξίας σε καναδικό νόμισμα μειώνεται επίσης, στα 3,50 δολάρια (Κανάδα) από 5 δολάρια, μια αλλαγή που ενσωματώνει επίσης και την ισχυρότερη απόδοση του καναδικού νομίσματος.

Οι ενέργειες της Eldorado έχουν νόημα, όπως σημειώνει η Morningstar, καθώς η ελληνική κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν επανειλημμένως να παρέμβουν στα έργα της εταιρείας.

Από τη μία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σαββατοκύριακο επέμενε ότι η κυβέρνησή του είναι ανοικτή στις ξένες επενδύσεις και από την άλλη, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με συνέπεια να παρεμβαίνει στις εργασίες της Eldorado.

Παρά τις 18 αποφάσεις του Ελληνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της Eldorado, η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει τακτικές καθυστερήσεων για τις άδειες έτσι ώστε να μην προχωρήσουν τα έργα.

Επιπλέον, από τον Ιούνιο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δηλώνει δημοσίως ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διαιτησία για την επίλυση των διαφωνιών της με την καναδική εταιρεία.

Τρεις μήνες αργότερα, η Eldorado δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση για διαιτησία, μένοντας χωρίς γνώση των ζητημάτων που η κυβέρνηση επιδιώκει να επιλύσει.

Από την πλευρά της, η Macquarie προχώρησε σήμερα και αυτή στην υποβάθμιση της μετοχής της Eldorado Gold στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όπως σημειώνει η αναλυτής της Macquarie Mike Siperco, "υποβαθμίζουμε την Eldorado σε neutral από οutperform λόγω της αναστολής των εργασιών της στην Ελλάδα".

Ανεξάρτητα από το αν αυτό συμβαίνει, η αναστολή ήταν "απολύτως σωστή", όπως σημείωσε ο Kerry Smith, αναλυτής της Haywood Securities Inc μιλώντας χθες στο Bloomberg. "Η χειρότερη στρατηγική που θα μπορούσαν να έχουν είναι να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα σε αυτά τα έργα", δήλωσε ο Smith τονίζοντας πως δεν εκτιμά ότι θα χαθεί το asset. "Η απαλλοτρίωση στην ΕΕ είναι αρκετά σκληρή. "

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η μετοχή της καναδικής ετιαρείας σημείωσε βουτιά της τάξης του 6,31% κλείνοντας στα 1,93 δολάρια. Από τις αρχές του έτους η πτώση της ξεπερνά το 40% ενώ στις 4 Αυγούστου άγγιξε το χαμηλό 14 ετών και τα 1,830 δολάρια. Σύμφωνα με την RBC Capital Markets τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία της Eldorado αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της καθαρής αξίας ενεργητικού της εταιρείας,

 

(Πηγή: capital.gr)