Σήμερα εκτός απροόπτου θα ανοίξει και θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ο φάκελος με την εισήγηση του συμβούλου για την έγκριση της short list του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναβλήθηκε εξέλιξη που συνδέθηκε από πολλές πλευρές με τη γαλλορουμανική συμμετοχή στο διαγωνισμό (κοινοπραξία GRT Gas με τη ρουμανική Transgaz) και την επίσκεψη Μακρόν.

Σήμερα εκτός απροόπτου θα ανοίξει και θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ο φάκελος με την εισήγηση του συμβούλου για την έγκριση της short list του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναβλήθηκε εξέλιξη που συνδέθηκε από πολλές πλευρές με τη γαλλορουμανική συμμετοχή στο διαγωνισμό (κοινοπραξία GRT Gas με τη ρουμανική Transgaz) και την επίσκεψη Μακρόν. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι οι συγκεκριμένοι ενδιαφερόμενοι οδηγούνται εκτός δεύτερης φάσης, εξαιτίας των όρων του διαγωνισμού.

Πράγματι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους υπάρχει τυπικό κώλυμα για τη συγκεκριμένη συμμετοχή καθώς η GRT Gaz είναι ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν είναι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένη με την εταιρεία εμπορίας αερίου και ακολουθεί το μοντέλο ΙΤΟ. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα πρέπει ο νέος ιδιοκτήτης του 66% του ΔΕΣΦΑ να είναι πιστοποιημένος ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα εξετάστηκαν όλες οι νομικές πτυχές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο παράθυρο για τη συμμετοχή της γαλλικής κοινοπραξίας στο διαγωνισμό. Αυτό έγινε με το σκεπτικό ότι όσο περισσότερες ισχυρές συμμετοχές περάσουν στην επόμενη φάση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο ανταγωνισμός και οι πιθανότητες για υψηλότερο τίμημα.

Το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, μάλιστα, φέρεται να περιλήφθηκε και στην ατζέντα των συζητήσεων για γαλλικές επενδύσεις που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Εφόσον τελικά το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν εγκρίνει τη συμμετοχή της γαλλορουμανικής κοινοπραξίας τότε ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές κατά των όρων του διαγωνισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού και το χρονοδιάγραμμα.

Όμως τα προβλήματα δε σταματούν εδώ. Ακόμη και εάν τελικώς οι Γάλλοι δεν προσφύγουν, η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Και αυτό διότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η διαδικασία αλλαγής της τιμολόγησης της χρήσης της εγκατάστασης της Ρεβυθούσας (ανήκει στο ΔΕΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί ξανά ολόκληρος ο κανονισμός τιμολόγησης χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μια χρονική καθυστέρηση της τάξης των 3 μηνών στο καλύτερο σενάριο.

Για ποιο λόγο; Χωρίς κανονισμό τιμολόγησης, όπως έχουν διαμηνύσει οι επενδυτές δεν μπορεί να υπάρξει due dilligence και πραγματική αποτύπωση της αξίας της εταιρείας ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Στο θέμα να θυμίσουμε είχε αναφερθεί πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Snam κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές, ζητώντας να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό το τοπίο για τις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις σημερινές ανακοινώσεις για τη short list να αναφέρουμε ότι στην πρώτη φάση είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει τα ακόλουθα σχήματα - εταιρείες:

Snam S. p. A./ Enagá s Internacional S. L. U./ Fluxys S. A./ N. V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

Transgaz S. A. / GRTgaz S. A. (Ρουμανία, Γαλλία)

Regasificadora del Noroeste S.A. ( Ισπανία )

Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

Powerglobe LLC (Κατάρ)

Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

Εκτός από την κοινοπραξία υπό τη Snam, που πληροί τα κριτήρια και εκτιμάται ότι δε θα έχει πρόβλημα, ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και για το σχήμα της Macquarie η οποία έχει μετοχικές συμμετοχές σε αρκετές εταιρείες διαχείρισης δικτύων.

 

(Πηγή: capital.gr)