Να προχωρήσουν τα έργα αναβάθμισης τμήματος των δύο διαδρόμων προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, παρά τις αντιδράσεις της Fraport, που διαχειρίζεται τον αερολιμένα, και των τοπικών αρχών της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως αν αρχίσουν τα έργα τον Οκτώβριο, όπως έχει προγραμματιστεί, τότε η δυνατότητα εξυπηρέτησης επιβατών θα μειωθεί κατά 75% με δυσάρεστες συνέπειες για τον τουρισμό, απολύσεις προσωπικού, κ.λπ.

Να προχωρήσουν τα έργα αναβάθμισης τμήματος των δύο διαδρόμων προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, παρά τις αντιδράσεις της Fraport, που διαχειρίζεται τον αερολιμένα, και των τοπικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως αν αρχίσουν τα έργα τον Οκτώβριο, όπως έχει προγραμματιστεί, τότε η δυνατότητα εξυπηρέτησης επιβατών θα μειωθεί κατά 75% με δυσάρεστες συνέπειες για τον τουρισμό, απολύσεις προσωπικού, κ.λπ.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, όταν ρωτήθηκε προ ημερών για την επιστολή που του είχαν στείλει ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ζητούσαν να μην προχωρήσουν τα έργα, με βάση και σχετικές μελέτες της Fraport, απάντησε γενικά.

Όπως είπε, «ο περιφερειάρχης καλό θα είναι να ολοκληρώσει τα έργα της Περιφέρειας για να μπορεί και ο καθένας να απολογείται και να λογοδοτεί στον λαό της Θεσσαλονίκης για τα έργα που πρέπει και οφείλει να κάνει. Να περιοριστεί λίγο στον ρόλο του ο Περιφερειάρχης».

Οι εργασίες αναβάθμισης των δύο αεροδιαδρόμων (στο σημείο που συναντώνται) είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, μετατέθηκαν για τον Οκτώβριο και τώρα η Fraport θέλει να μη γίνουν καθόλου. Υποστηρίζει πως με βάση μελέτες που έχει κάνει, οι δύο αεροδιάδρομοι με τη σημερινή κατάσταση είναι επαρκείς για δεκαετίες. Στο υπουργείο Υποδομών έχουν άλλη άποψη και πιστεύουν πως οι εργασίες πρέπει να προχωρήσουν για αρκετούς λόγους (τεχνικούς, ασφαλείας, κ.λπ.). Προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο και να ολοκληρωθούν στις 30 Απριλίου του επόμενου έτους.

Στην επιστολή των κ.κ. Τζιτζικώστα και Μπουτάρη, πάντως, επισημαίνεται πως «εκτιμάται μάλιστα από τις εταιρείες ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησης πτήσεων στο αεροδρόμιο θα μειωθεί λόγω των εργασιών κατά 75% τουλάχιστον επί τέσσερις και πλέον μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επισκεψιμότητα και την οικονομική ζωή της πόλης. Παράλληλα, η Fraport Greece, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου, επικαλούμενη ενδελεχείς μελέτες κι ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει, εκτιμά ότι η κατάσταση των δύο διαδρόμων είναι άριστη και μπορεί να εξυπηρετήσει την κίνηση για τουλάχιστον δύο δεκαετίες».

 

(Πηγή: euro2day.gr)