Η μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα έχει γίνει πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων και μεταξύ διαφορετικών παικτών τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα έχουν προκύψει οριζόντια θέματα σχετικά με το πακέτο Καθαρής Ενέργειας, δηλαδή τη διακυβέρνηση, την ενδυνάμωση των καταναλωτών, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, την εξομάλυνση της οικονομίας και το μέλλον της Ενεργειακής Ένωσης.

Η μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα έχει γίνει πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων και μεταξύ διαφορετικών παικτών τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα έχουν προκύψει οριζόντια θέματα σχετικά με το πακέτο Καθαρής Ενέργειας, δηλαδή τη διακυβέρνηση, την ενδυνάμωση των καταναλωτών, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, την εξομάλυνση της οικονομίας και το μέλλον της Ενεργειακής Ένωσης. Όλα αυτά συζητήθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή χτες (7 Σεπτεμβρίου) στις Βρυξέλλες με τίτλο «Ευρωπαϊκός ενεργειακός διάλογος: συζητώντας για την πρόοδο, τις προκλήσεις και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην Ενεργειακή Ένωση της Ευρώπης».

Ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης και οι αντίστοιχες αγορές βρίσκονται στη μέση μιας ευρείας διαδικασίας μετασχηματισμού προς ένα σύστημα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με αρκετούς παίχτες στην αγορά.

Ο κ. Ριστόρι επικεφαλής της ΓΔ Ενέργειας της Κομισιόν δήλωσε ότι «μια επιτυχής ενεργειακή μετάβαση προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση» ενώ στην συνέχεια ανέφερε ότι «η μετάβαση αυτή είναι το κλειδί για την επιτυχημένη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού».

Από πολιτική άποψη, η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης αναπτύσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ενεργειακή Ένωση ήδη από τις αρχές του 2015 και αποκρυσταλλώθηκε μέσω πολυάριθμων στρατηγικών, νομοθετικών προτάσεων και ανακοινώσεων, μεταξύ των οποίων, είναι το πακέτο «Clean Energy for All Europeans» που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016.

Επίσης χτες (7 Σεπτεμβρίου) η Επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) υποστήριξε την αύξηση του νομικά δεσμευτικού στόχου για την ενεργειακή απόδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από 30% σε ένα ουσιαστικότερο 40%.

Σε αυτή την απόφαση αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Turmes τονίζοντας ότι «έχουμε πολύ κάρβουνο στο σύστημα αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί οι τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν σήμερα πήραμε την απόφαση για αύξηση του στόχου στο 40%». Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά του στην ηλεκτροκίνηση καθώς όπως ανέφερε «οι μεταφορές μπορούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα μόνο μέσω του εξηλεκτρισμού τους».

Η χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης είναι ένα ζήτημα το οποίο «απαιτεί συντονισμένη και συλλογική δράση με την συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και πιο σημαντικά των ενεργειακών κοινοτήτων και των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον θεωρούνται και εν δυνάμει παραγωγοί», σύμφωνα με τον Ulrich Samm μέλος της EESC και εισηγητή της γνωμοδότησης για την «Καθαρή Ενέργεια για όλους».

Αναφορικά με την χρηματοδότηση η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε ότι το 2016 το 16% των δανείων της αφορούσε το ενεργειακό τομέα, το οποίο μεταφράζεται σε 12 δις ευρώ ενώ το 60% του ποσού κατευθύνθηκε στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο προβληματισμός σχετικά με το ρόλο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των «ενεργειακών κοινοτήτων» και των «καταναλωτών-παραγωγών» κυριάρχησε στην συνάντηση χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σαφής πρόβλεψη για τις μελλοντικές εξελίξεις.

 

(Πηγή: euractiv.gr)