Ο Τυφώνας Harvey Πέρασε Αλλά η Δοκιμασία Συνεχίζεται για τις Ενεργειακές Εταιρείες στις ΗΠΑ

Ο Τυφώνας Harvey Πέρασε Αλλά η Δοκιμασία Συνεχίζεται για τις Ενεργειακές Εταιρείες στις ΗΠΑ
του Κ.Ν. Σταμπολή
Δευ, 4 Σεπτεμβρίου 2017 - 16:33
Μπορεί ο Τυφώνας Harvey να εκόπασε και οι βροχές να εσταμάτησαν στο Τέξας και στη Λουϊζιάνα πλην όμως οι επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσης πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Μεξικού είναι σοβαρές και ελάχιστες μονάδες διύλισης και παραγωγής αργού έχουν επανακάμψει σε λειτουργία. Αυτό όμως έχει άμεσες συνέπειες στην τιμή πώλησης των προϊόντων στην αντλία

Μπορεί ο Τυφώνας Harvey να εκόπασε και οι βροχές να εσταμάτησαν στο Τέξας και στη Λουϊζιάνα πλην όμως οι επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσης πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Μεξικού είναι σοβαρές και ελάχιστες μονάδες διύλισης και παραγωγής αργού έχουν επανακάμψει σε λειτουργία. Αυτό όμως έχει άμεσες συνέπειες στην τιμή πώλησης των προϊόντων στην αντλία όπου σύμφωνα με στοιχεία το American Automobile Association, η τιμή της gasoline (βενζίνη) έχει φθάσει στα $2.59 το γαλόνι, αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι σήμερα το πρωί παρέμεναν κλειστά δέκα διυλιστήρια, από τα 20 που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, με συνολική διυλιστική δυνατότητα 2.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, νούμερο που ισοδυναμεί με το 16% της συνολικής παραγωγής προϊόντων των ΗΠΑ. Η δυσλειτουργία των διυλιστικών μονάδων στο Τέξας έχει συμβάλλει τις τελευταίες ημέρες στην διακοπή της κανονικής ροής τροφοδοσίας με προϊόντα προς τις άλλες περιοχές των ΗΠΑ, ιδιαίτερα προς Βορρά και ανατολάς. Διυλιστικές εταιρείες όπως η Valero, ExxonMobil, και Citgo Flint Hills κατά το Σαββατοκύριακο δήλωσαν ότι καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επανέναρξη λειτουργείας των μονάδων τους. Εξ’ ίσου σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργήσει ο βασικός αγωγός Colonial το δυτικό τμήμα του οποίου έχει τεθεί πλήρως εκτός λειτουργίας εδώ και δέκα ημέρες με αποτέλεσμα την μη ομαλή τροφοδοσία ολόκληρων περιοχών στην Λουϊζιάνα και την Βόρεια Καρολίνα. Η επαναλειτουργία του αγωγού, που θεωρείται θέμα άμεσης προτεραιότητας από τις αρχές του Τέξας, θα εξαρτηθεί κατά ποσο σύντομα θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν βασικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού που και αυτά έχουν πληγεί από την όλη έκρυθμη κατάσταση.

Λιγότερες καταστροφές και προβλήματα φαίνεται να έχει δεχθεί ο κλάδος της παραγωγής με τις περισσότερες πλατφόρμες στην θάλασσα αλλά και χερσαίες μονάδες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και αυτού του Eagle Ford να έχουν επανεκκινήσει την λειτουργία τους. Συνολικά 700,000 βαρέλια ημερησίας παραγωγής έχουν επανακάμψει με 175,000 βαρέλια παραγωγής να εξακολουθούν να ευρίσκονται εκτός. Από τα 430,000 βαρέλια παράκτιας παραγωγής μόνο 153,000 εξακολουθούν να είναι σήμερα εκτός παραγωγής.

Όπως παρατηρούν εμπειρογνώμονες της ενεργειακής αγοράς των ΗΠΑ ο τυφώνας Harvey δοκίμασε για ακόμη μια φορά τις αντοχές του Αμερικανικού νότου ο οποίος εξακολουθεί να είναι κομβικό σημείο για την τροφοδοσία όλης της χώρας, αφού η διακοπή τροφοδοσίας έστω και για μερικές ημέρες δημιούργησε σοβαρά προβλήματα διανομής κάτι που έγινε εμφανέστατο στα σοβαρά σημεία συμφόρησης ( bottle necks) και λίγο έλλειψε να γονατίσει ενεργειακά όλες τις νότιες πολιτείες.