Τρόπους για να Ανακόψει τις Κινεζικές Επιθετικές Εξαγορές στην ΕΕ Αναζητά η Κομισιόν

Τρόπους για να Ανακόψει τις Κινεζικές Επιθετικές Εξαγορές στην ΕΕ Αναζητά η Κομισιόν
energia.gr
Δευ, 14 Αυγούστου 2017 - 17:35
Αυστηρότερο έλεγχο των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών, από ξένους, αναμένεται να ζητήσουν οι Βρυξέλλες, καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την μεγάλη αύξηση των κινεζικών επενδύσεων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ενέργειας και υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αυστηρότερο έλεγχο των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών, από ξένους, αναμένεται να ζητήσουν οι Βρυξέλλες, καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την μεγάλη αύξηση των κινεζικών επενδύσεων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ενέργειας και υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα σε κεντρική ομιλία του, τον Σεπτέμβριο, για την αντιμετώπιση των κενών που έχουν εντοπιστεί στο "οπλοστάσιο" της Ε.Ε. σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, αναφορικά με τον έλεγχο των ξένων εξαγορών σε στρατηγικούς τομείς, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Το ζήτημα έχει ανέβει ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. εξαιτίας των αυξανόμενων φόβων ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα, αγοράζοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και παράλληλα περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των Ευρωπαίων επενδυτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες αναφορικά με τα επικείμενα μέτρα, αναφέρουν ότι περιλαμβάνουν τον καλύτερο συντονισμό των υφιστάμενων εθνικών συστημάτων ελέγχου προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση παρόμοιων κριτηρίων σε όλη την Ε.Ε. αναφορικά με το αν θα δοθεί το "πράσινο φως"σε μία ξένη εξαγορά.