Την μερίδα το λέοντος κατέχουν οι Έλληνες επενδυτές στην Αλβανία. Συμφώνως προς τα στοιχεία της κεντρικής τραπέζης της Αλβανίας, επί του συνόλου ξένων επενδύσεων 5,8 δις ευρώ, τα 1,2 δις είναι επενδύσεις Ελλήνων. Στην δεύτερη θέση ευρίσκονται οι Ολλανδοί με επενδύσεις της τάξεως των 870 εκατ. ευρώ

Την μερίδα το λέοντος κατέχουν οι Έλληνες επενδυτές στην Αλβανία. Συμφώνως προς τα στοιχεία της κεντρικής τραπέζης της Αλβανίας, επί του συνόλου ξένων επενδύσεων 5,8 δις ευρώ, τα 1,2 δις είναι επενδύσεις Ελλήνων. Στην δεύτερη θέση ευρίσκονται οι Ολλανδοί με επενδύσεις της τάξεως των 870 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες ξένες επενδύσεις είναι στους τομείς της επικοινωνίας και της πληροφορίας, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται στα 1,2 δις ευρώ. Ο δεύτερος σημαντικότερος τομέας για τους ξένους επενδυτές είναι η βιομηχανία αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τομεύς αυτός περιλαμβάνει επενδύσεις σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τον αγωγό Trans Adriatic Pipe ( TAP).

Κατά την κεντρική τράπεζα της Αλβανίας το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η βιομηχανία φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην γείτονα χώρα προσέλκυσε περισσότερες από 1 δις ευρώ ξένες επενδύσεις . Την τρίτη θέση από απόψεως επενδυτικού ενδιαφέροντος κατέχει ο χρηματοπιστωτικός τομεύς με τα επενδεδυμένα κεφάλαια να υπολογίζονται στα 952 εκατ. ευρώ. Από τα επίσημα στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΙΝΣΤΑΤ) προκύπτει ότι οι ξένοι κατέχουν πάνω από 5.600 επιχειρήσεις στην Αλβανία ή περίπου το 3,6% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων της χώρας.

Η ΙΝΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από ξένους επενδυτές απασχολούν σήμερα περίπου 120.000 Αλβανούς, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το 13% της συνολικής απασχολήσεως στην αλβανική οικονομία.

ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ξένους επιχειρηματίες προέρχονται από μια χώρα, την Ιταλία. Η Αλβανία έχει σήμερα άνω των 2.660 επιχειρήσεων ιταλικών συμφερόντων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών. Μετά την Ιταλία ακολουθεί η Ελλάς, ενώ στην Τρίτη θέση είναι το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο αριθμός των επιχειρήσεων   αναλόγως προς την προσέλευση, δεν αντιστοιχεί στην αξία των επενδύσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί κατέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων επενδύσεων στην Αλβανία, εκείνοι που έχουν επενδύσει περισσότερα χρήματα στην αλβανική οικονομία είναι οι Έλληνες.

Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται πάνω από 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η ANTEA ( TITAN) η ANDROMEDA, η MICA- KORCA (Καπνική Μιχαηλίδης), συμβάλλοντας θετικώς στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο   τρεχουσών συναλλαγών της Αλβανίας.

Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία γενικότερα, οι υπηρεσίες υγείας , οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, η εκπαίδευση κλπ. Συγκεκριμένα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται τρεις ελληνικές τράπεζες ( Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και Tirana Bank, του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς).