ΗΤουρκία επιμένει στην τακτική της εμπλοκής ξένων χωρών σε ασκήσεις της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Μετά την άσκηση με αμερικανικό πλοίο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα το περασμένο Σαββατοκύριακο εξέδωσε NAVTEX για νέα άσκηση, αυτή την φορά ανοικτά της Καρπάθου. Σε αυτήν δε την άσκηση θα συμμετάσχει και ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος
ΗΤουρκία επιμένει στην τακτική της εμπλοκής ξένων χωρών σε ασκήσεις της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Μετά την άσκηση με αμερικανικό πλοίο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα το περασμένο Σαββατοκύριακο εξέδωσε NAVTEX για νέα άσκηση, αυτή την φορά ανοικτά της Καρπάθου. Σε αυτήν δε την άσκηση θα συμμετάσχει και ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος. Το τελευταίο θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου στα νοτιοανατολικά του νησιού, περιοχή που είναι εντός του FIR Αθηνών, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος και εντός της ελληνικής Περιοχής Ευθύνης SAR. Ευθέως το καθεστώς Ερντογάν αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες, και επιδιώκει να επεκτείνει τα τουρκικά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να διαμοιρασθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζονται εντός των χωρικών υδάτων τους, ήτοι στα 12 ναυτικά μίλια η Κύπρος και στα 6 ναυτικά μίλια για το Καστελόριζο, την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Ανατολική Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον είχε με διπλωματικό τρόπο «αποδοκιμάσει» την προσπάθεια της Άγκυρας να την εμπλέξει στην διαμάχη για την ΑΟΖ στην Κύπρο. Αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Λευκωσία δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε ζητήσει την έκδοση NAVTEX.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πως η γειτονική χώρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας παράνομες όλες τις ελληνικές NAVTEX των σταθμών Λήμνου, Ηρακλείου και Κέρκυρας, που αφορούν σε περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Ιονίου. Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ανωτέρω παρατηρητές, η όλη κατάσταση θα αποσαφηνίζετο υπέρ της Ελλάδος εάν η κυβέρνηση προχωρούσε άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται, βάση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, θέτοντας συγχρόνως την βάση για ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο.