Βολές Κατά Λακκοτρύπη Από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό

Βολές Κατά Λακκοτρύπη Από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό
energia.gr
Τετ, 9 Αυγούστου 2017 - 17:37
Τον ισχυρισμό ότι το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου απέτυχε στη βασικότερη του ευθύνη, τον καθορισμό και την σύνταξη ενός εθνικού στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού, προβάλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες στην αρχή ηλεκτρισμού, ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ
Τον ισχυρισμό ότι το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου απέτυχε στη βασικότερη του ευθύνη, τον καθορισμό και την σύνταξη ενός εθνικού στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού, προβάλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες στην αρχή ηλεκτρισμού, ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ.

«Το μόνο που παρακολουθούμε είναι σπασμωδικές και ευκαιριακές ενέργειες ως επί το πλείστον κατά της ΑΗΚ», υποστηρίζουν οι συντεχνίες σε ανακοίνωσή τους, όπου σχολιάζουν δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, που φέρει το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιο Χειμώνα, να παρεμβαίνει και να επικρίνει με επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ για αποφάσεις, τις οποίες έχει πάρει και προσπαθεί να υλοποιήσει.

Οι συντεχνίες κάνουν λόγο για εμμονή του κ. Χειμώνα για ποδηγέτηση της ΑΗΚ σημειώνοντας ότι έχουν επιβεβαιωθεί τα όσα αναφέρουν κατά καιρούς οι συντεχνίες για τρόπο που το υπουργείο του αντιμετωπίζει τα θέματα της ΑΗΚ.

«Για μας είναι μεθοδεύσεις αυταρχικής επιβολής που εξαναγκάζουν σε παραιτήσεις όσους έχουν θέση και άποψη (π.χ. προηγούμενο Δ.Σ. ΑΗΚ, Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, στελέχη της ΔΕΦΑ).

Τονίζουμε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού είναι εδραιωμένη και κατοχυρωμένη μέσω του Συντάγματος με αρμοδιότητες, εξουσίες και υποχρεώσεις για την εκτέλεση της αποστολής της. Ο δε Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού, ως το ανώτατο σώμα, το οποίο έχει την εξουσία και την ευθύνη διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν την Αρχή Ηλεκτρισμού διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο», τονίζουν.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι «η ανάμειξη στις αποφάσεις και η προσπάθεια ποδηγέτησης θεσμικών οργάνων, όπως η ΑΗΚ από ένα ανώτερο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος εκμεταλλεύεται την εποπτική ιδιότητα του υπουργείου του, αποτελεί τουλάχιστον υπέρβαση εξουσίας».

Σημειώνεται ότι κατ’ εξοχή με τους χειρισμούς του συγκεκριμένου χώρου η ΑΗΚ παραμένει ακέφαλη και υποστελεχωμένη με συνέπεια να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην αποστολή της και στην εφαρμογή του αναπτυξιακού της προγράμματος. «Πρόσθετα υπενθυμίζουμε ότι μέσα στα πλαίσια διαβούλευσης για τους Κανόνες Αγοράς εισηγήθηκε προς την ΡΑΕΚ την εκποίηση των παραγωγικότερων μονάδων της Αρχής και την πώλησή τους στο εξωτερικό», σημειώνεται.

Στενεύουν περιθώρια για ΑΠΕ

Όσον αφορά στο επίμαχο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι συντεχνίες υποδεικνύουν ότι θα έπρεπε το υπουργείο να αισθάνεται άβολα, γιατί το μέχρι σήμερα Σχέδιο του για τα ΑΠΕ έχει αποτύχει με τους χειρισμούς τους οποίους έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να κληθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού να το στηρίξει οικονομικά.

«Είναι γνωστές οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την επίτευξη στόχων για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, όπως επίσης γνωστά είναι και τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία στενεύουν», σημειώνουν οι συντεχνίες.

«Επειδή στη συγκεκριμένη επιστολή πέραν των εμποδίων που παρεμβάλλονται προς την Αρχή για εκτέλεση μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου, γίνεται έμμεση παραδοχή του Υπουργείου για καθυστέρηση εξαγγελίας Σχεδίου Στήριξης των ΑΠΕ, εύλογα μπορεί κάποιος να προβληματιστεί κατά πόσο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην εξάντληση του χρόνου, με συνέπεια να εξαναγκαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να οδηγηθεί τελικά στη διαδικασία Ανάθεσης τέτοιων έργων, που θα επιφέρουν δυσβάστακτο κόστος για τον Κύπριο καταναλωτή», αναφέρεται.

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν επίσης, αποτυχία του υπουργείου σε ότι αφορά στον καθορισμό και σύνταξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. «Το μόνο που παρακολουθούμε είναι σπασμωδικές και ευκαιριακές ενέργειες ως επί το πλείστον κατά της ΑΗΚ και με αυτό τον τρόπο να βαυκαλίζονται ότι ασκούν ενεργειακή πολιτική», αναφέρουν.

Σημειώνουν ότι θα ήταν καλό το υπουργείο «να ενημερώσει τον Κυπριακό λαό για τις ενέργειες του ως προς την κατοχύρωση και την εφαρμογή των εξαιρέσεων, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας παραχώρησε στην Κυπριακή Δημοκρατία για μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό, αντί να προβαίνει σε ασύγγνωστες ενέργειες, όπως έκανε όταν στις 7 Δεκεμβρίου 2015 κατήγγειλε στην Τρόικα τις εξαιρέσεις».

Οι συντεχνίες αναφέρονται παράλληλα, σε παραπλάνηση της βουλής από τον συγκεκριμένο «χώρο» όπως αναφέρουν, προσθέτοντας ότι αν συνεχιστούν οι ίδιοι χειρισμοί από το υπουργείο στα θέματα της Αρχής Ηλεκτρισμού, η ίδια η ΑΗΚ θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα και με βάση την αποστολή της, όπως καθορίζεται μέσα από το Σύνταγμα.

Υποστηρίζουν παράλληλα, ότι οι καθυστερήσεις και οι χειρισμοί του υπουργείου το μόνο που επιφέρουν είναι πρόσθετο κόστος προς τον καταναλωτή και δημιουργούν χάος και αβεβαιότητα στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα.

«Ως εργαζόμενοι επαναλαμβάνουμε ότι παρακολουθούμε στενά το θέμα, θα ενημερώνουμε τον Κυπριακό λαό και θα του επιληφθούμε αμέσως μετά την πάροδο της σοβαρής για την οικονομία θερινής περιόδου», καταλήγει η ανακοίνωση.