Κομισιόν: Τέσσερα Χρόνια Διορία για Συμμόρφωση στους Ρυπογόνους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής

Κομισιόν: Τέσσερα Χρόνια Διορία για Συμμόρφωση στους Ρυπογόνους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 31 Ιουλίου 2017 - 15:56
Αυστηρότερα όρια εκπομπών αέριων ρύπων προβλέπουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις μεγάλες μονάδες καύσης τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα οξείδια του αζώτου (NOx), το διοξείδιο του θείου (SO2) και τα μικροσωματίδια σκόνης (PM), ουσίες που συνδέονται με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας (π.χ. παιδικό άσθμα) και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως η καταστροφή παρθένων οικοσυστημάτων από την όξινη βροχή

Αυστηρότερα όρια εκπομπών αέριων ρύπων προβλέπουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις μεγάλες μονάδες καύσης τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα οξείδια του αζώτου ( NOx), το διοξείδιο του θείου ( SO2) και τα μικροσωματίδια σκόνης ( PM), ουσίες που συνδέονται με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας (π.χ. παιδικό άσθμα) και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως η καταστροφή παρθένων οικοσυστημάτων από την όξινη βροχή.

Η απόφαση της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει τους πιο ρυπογόνους σταθμους ηλεκτρικής ενέργειας σε …λουκέτο, εφόσον δεν αναβαθμιστούν. Η … καμπάνα χτυπάει ακόμα και για την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα V», καθώς οι προδιαγραφές της δεν συμβαδίζουν με τα νέα ευρωπαϊκά όρια.

«Ερωτηματικό παραμένει τι θα αποφασίσει η ΔΕΗ για την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα της, Πτολεμαΐδα V , η οποία πριν ακόμα μπει σε λειτουργία θα χρειαστεί μέτρα αναβάθμισης, καθώς δεν θα συμμορφώνεται με τα νέα όρια ρύπανσης. Επίσης, είναι πλέον επιτακτικό η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τους έξι υφιστάμενους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ που αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν κάποιο καθεστώς εξαίρεσης», αναφέρει ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του WWFΕλλάς κ.Νίκος Μάντζαρης.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε εκπομπές αερίων ρύπων, η ΔΕΗ, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζαρης, βρίσκεται πολύ πίσω στο χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Σημειώνεται πως υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ξεπερνούν τα νέα όρια εκπομπών SO 2 έ ως και 7,5 φορές, NOX έω ς 2,5 φορές και μικροσωματιδίων έ ως 10 φορές.

Πάντως, η Ελλάδα εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ήταν η εξαίρεση μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών χωρών – με προεξάρχουσα τη Γερμανία - και έδωσε την καθοριστική θετική ψήφο, που οδήγησε στην υιοθέτηση των νέων ορίων.

Το σημερινό βήμα της ΕΕ αποτελεί ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας απέναντι στους μεγαλύτερους ρυπαντές, αλλά αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι οι χαμηλότερες εκπομπές είναι τεχνικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες. Οι μονάδες καύσης έχουν πλέοντο πολύ τέσσερα χρόνιαγια να συμμορφωθούν με τα νέα όρια.

« Είναι πλέον σαφέστατο ότι ο δρόμος του λιγνίτη βαδίζει ολοταχώς προς το τέλος του. Κάθε σχέδιο για νέες λιγνιτικές μονάδες δείχνει να είναι εκτός της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται, τη στιγμή μάλιστα που είναι υποχρεωτική πλέον η συμμόρφωση των υφιστάμενων μονάδων με τα νέα, αυστηρότερα όρια. Κυρίως όμως, ήρθε η στιγμή η χώρα μας να επικεντρωθεί στη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της στη μεταλιγνιτική περίοδο. Όλα τα παραπάνω μπορούν και πρέπει να αποτυπωθούν με σαφή τρόπο στον επικείμενο Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030. Η δύσκολη εξίσωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον λιγνίτη στις μεταβλητές της», τονίζει ο κ. Μάντζαρης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σχετική έκθεση πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει καταδείξει πως η εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στις μεγάλες μονάδες καύσης θα περιόριζε τους ετήσιους θανάτους από τη ρύπανση κατά 89%. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2013, οι εκπομπές τωνσυγκεκριμένων μονάδων ήταν υπεύθυνες για περισσότερους από22.900 πρόωρους θανάτους, δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ασθενειών από καρδιαγγειακά νοσήματα έως βρογχίτιδα και για 62,3 δις ευρώ σε δαπάνες υγείας .