Το Εκουαδόρ σημείωσε πλήγμα στην ενότητα και την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ, καθώς ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου εντός του μήνα. Η περίπτωση αυτή δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στον ΟΠΕΚ, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες αντίστοιχες κινήσεις από μεγαλύτερους παραγωγούς

Το Εκουαδόρ σημείωσε πλήγμα στην ενότητα και την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ, καθώς ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου εντός του μήνα

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ο ΟΠΕΚ εδώ και χρόνια «έκλεβε» στις συμφωνίες που έκλεινε, ιδιαίτερα όταν οι τιμές δεν κατάφερναν να ανακάμψουν έπειτα από μείωση της παραγωγής.

Ωστόσο, το Εκουαδόρ, σε μία σπάνια κίνηση, επιβεβαίωσε δημοσίως ότι θα αυξήσει την παραγωγή, καθιστώντας αδύνατο για το καρτέλ να αποκρύψει την «ανταρσία».

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χαμηλότερη παραγωγή κατά 26.000 βαρέλια την ημέρα, σε 522.000, όπως συμφωνήθηκε πέρυσι με τον ΟΠΕΚ, τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου του Εκουαδόρ, Κάρλος Πέρεζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά τη Δευτέρα.

«Υπάρχει ανάγκη κεφαλαίων για τα δημοσιονομικά ταμεία κι έτσι πήραμε την απόφαση να αυξήσουμε σταδιακά την παραγωγή», εξήγησε ο υπουργός. «Το τι κάνει ή τι δεν κάνει το Εκουαδόρ δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή του ΟΠΕΚ», σχολίασε.

Πράγματι, η έξοδος του Εκουαδόρ από τη συμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη εν προκειμένω, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Ωστόσο, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στον ΟΠΕΚ, ανοίγοντας το δρόμο ώστε άλλα μέλη, ίσως αρκετά μεγαλύτεροι παραγωγοί, να κάνουν το ίδιο.

Το Εκουαδόρ δεν είναι το μοναδικό μέλος του ΟΠΕΚ που δυσκολεύεται να τονώσει τα οικονομικά του, με άλλους, όπως για παράδειγμα η Αλγερία, επίσης να βασίζονται σε υπερβολικό βαθμό στα αποθέματα πετροδολαρίων που «έχτισε» κατά την άνοδο των τιμών την περίοδο 2000-2008, για να κλείσουν τεράστιες δημοσιονομικές «τρύπες».

Το Εκουαδόρ είναι το τρίτο μικρότερο μέλος του ΟΠΕΚ μετά την Ισημερινή Γουινέα και την Γκαμπόν, ενώ αυτή τη στιγμή αντλεί γύρω στα 545.000 βαρέλια την ημέρα από τα πεδία πετρελαίου που έχει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανέφερε ο κ. Πέρεζ, έναντι 548.000 βαρέλια/ημέρα που παρήγαγε πριν την εφαρμογή της συμφωνίας του οργανισμού για τη σταθεροποίηση τς αγοράς.