Ριζικές Αλλαγές για τις Χρεώσεις των Λογαριασμών Ρεύματος Εισηγείται η ΡΑΕ

Ριζικές Αλλαγές για τις Χρεώσεις των Λογαριασμών Ρεύματος Εισηγείται η ΡΑΕ
του Γιώργου Κωστούλα
Σαβ, 15 Ιουλίου 2017 - 12:32
Την κατάργηση των στρεβλώσεων που υπάρχουν τουλάχιστον στο πλαίσιο των λεγόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων (όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας), εισηγείται η ΡΑΕ

Την κατάργηση των στρεβλώσεων που υπάρχουν τουλάχιστον στο πλαίσιο των λεγόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων (όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας), εισηγείται η ΡΑΕ.

Για αυτές τις προτάσεις είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής, Νίκος Μπουλαξής, όταν στα τέλη Απριλίου είχε μιλήσει ενώπιον στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Θα εισηγηθούμε στην Πολιτεία αλλαγές. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν στρεβλές χρεώσεις. Ο καταναλωτής χρεώνεται όταν υπερβεί ένα όριο με παραπανίσια χρήματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει», είχε πει μεταξύ άλλων.

Τον περασμένο χειμώνα πολλοί καταναλωτές παραπονέθηκαν για «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, φαινόμενο που οφείλεται στις στρεβλές χρεώσεις.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μπουλαξής, «οι αυξήσεις των τιμολογίων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που πράγματι κάποιοι καταναλωτές παρατήρησαν την περίοδο αυτή του βαρύ χειμώνα, οφείλονται, πέραν από την αυξημένη κατανάλωση, που προφανώς έχει μεγαλύτερο κόστος, και σε μία αύξηση των ΥΚΩ λόγω της κλιμακωτής χρέωσης. Δηλαδή, εάν κάποιος υπερβεί τις 2.000 KW το τετράμηνο, ξαφνικά, ακόμη και 2 KW να την υπερβεί, θα πληρώσει στην αυξημένη χρέωση όλη την ενέργεια. Ενώ αν ήταν κάτω από αυτό το όριο θα πλήρωνε με τη μειωμένη τιμή. Αυτή είναι μία στρέβλωση. Και είναι μία από τις προτάσεις που θα εισηγηθούμε στον υπουργό που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία να το διορθώσει, διότι είναι προβληματικό».

Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο στη χειμερινή περίοδο, αλλά και στην τρέχουσα, αυτή του καλοκαιριού, όπου υπάρχει αυξημένη χρήση κλιματιστικών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ είναι κλιμακωτές με βάση την κατανάλωση και όταν αυτή υπερβεί ένα συγκεκριμένο εύρος οι καταναλωτές χρεώνονται από την πρώτη κιλοβατώρα στην υψηλή τιμή.

Για -τετραμηνηαία- κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην επόμενη κλίμακα, 1.601-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα και στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρες, 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα. 

Στην κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η χρέωση ανέρχεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα. Με την αλλαγή κλίμακας, η ενέργεια από την πρώτη κιλοβατώρα επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση ΥΚΩ.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, υπάρχει κλιμακωτή τιμολόγηση και για την ενέργεια. Η κλίμακα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες χρεώνεται με 0,09460 ευρώ η κιλοβατώρα και η δεύτερη άνω των 2.000 κιλοβατωρών με 0,10252 ευρώ η κιλοβατώρα. 

Όταν ο καταναλωτής ξεπεράσει τις 2.000 κιλοβατώρες, χρεώνεται με 0,10252 ευρώ από την πρώτη κιλοβατώρα και όχι από τις 2.000 και πάνω.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα εισηγηθεί προς τον ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, η ΡΑΕ θα προτείνει αλλαγές στα κλιμάκια χρέωσης ΥΚΩ, ώστε η επιβάρυνση πάνω από συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης να αφορά μόνο στην επιπλέον ενέργεια, κάλυψη μέρους των ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό, νέα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (με πρόνοια ενδεχομένως και για δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτες ομάδες πολιτών).

Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να υπάρξει και σημαντική ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ιδίως στις περιόδους μεγάλης ζήτησης.

Αυτές τις προτάσεις αναμένεται η κυβέρνηση να τις εντάξει σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων, τμήματα του οποίου αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο συνέδριο στην Κοζάνη, όταν μίλησε για το «ειδικό τιμολόγιο» ρεύματος στην Δυτική Μακεδονία.