Ανησυχίες στην Αγορά για Καθυστερήσεις στην Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης

Ριζικές αμφιβολίες ως προς την επίτευξη των στόχων για την κατασκευή της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης (με Πελοπόννησο και Αττική) εκφράζουν
energia.gr
Σαβ, 15 Ιουλίου 2017 - 11:35

Ριζικές αμφιβολίες ως προς την επίτευξη των στόχων για την κατασκευή της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης (με Πελοπόννησο και Αττική) εκφράζουν τόσο η αγορά όσο και οι αρμόδιοι φορείς, καθώς τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αυτό το έργο στρατηγικής σημασίας μάλλον δεν φαίνονται ρεαλιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις επαφές με τα αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ, έπειτα και από τις αλλαγές που έγιναν στον Διαχειριστή μετά την είσοδο της State Grid στο 24% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πρόθεση της ΡΑΕ είναι η επίσπευση των διαδικασιών και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Διαχειριστή, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, ένα έργο με μεγάλα οφέλη για τους καταναλωτές (μείωση ΥΚΩ) και πολύ υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Το -ενδεικτικό- χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης (με την Αττική) το 2023, εκτιμάται ότι δεν είναι ρεαλιστικό και ότι θα υπάρξει εκ νέου καθυστέρηση.

Το ζητούμενο είναι πλέον να ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις του στρατηγικού επενδυτή του ΑΔΜΗΕ σχετικά με την υλοποίηση του έργου, δεδομένου ότι ο κινεζικός κολοσσός μπορεί να αντλήσει υψηλή ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους και να κατασκευάσει μεγάλα έργα «με το κλειδί στο χέρι», εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Από την άλλη πλευρά, αν κριθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του project, τότε η ΡΑΕ έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή των επενδυτών που θα αναλάβουν το έργο.


Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το energia.gr (βλ. εδώ το σχετικό άρθρο), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρακολουθεί την πρόοδο των έργων και σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που η εθνική και κοινοτική νομοθεσία προβλέπει, για την έγκαιρη διασύνδεση της Κρήτης με το διασυνδεδεμένο σύστημα».

Ισχυρό ενδιαφέρον της αγοράς με το βλέμμα και στις ΑΠΕ

Το ενδιαφέρον της αγοράς για αυτό το έργο είναι πολύ ισχυρό, όπως έχει άλλωστε έχουν τονίσει και δημοσίως παράγοντες και επιχειρήσεις του ευρύτερου ενεργειακού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, που αφορούν σε ένα βαθμό και την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κρήτη, υπενθυμίζεται ότι τα επενδυτικά σχέδια της Τέρνα Ενεργειακή και της Elica (του ομίλου Κοπελούζος) για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο νησί, συνενώθηκαν σε ένα ενιαίο σχέδιο, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση που έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ».

Στο project προβλέπεται επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με το διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 320 χιλιομέτρων περίπου, που θα ξεκινά από την περιοχή Κορακιά της Κρήτης και θα καταλήγει στην Αττική, στο Κέντρο Υψηλής Τάσης Αχαρνών.

Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW και το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ.