Ξεκινά την Δευτέρα η Δημόσια Προσφορά για το Ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Ξεκινά την Δευτέρα η Δημόσια Προσφορά για το Ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή
του Γιώργου Κωστούλα
Σαβ, 15 Ιουλίου 2017 - 10:39
Με το ενδιαφέρον της αγοράς να είναι ιδιαίτερα ισχυρό και το εύρος του επιτοκίου να καθορίζεται στα ελκυστικά επίπεδα του 3,75% - 4,25% ξεκινά την ερχόμενη

Η διάρκεια της προσφοράς είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου.  Θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ έκαστη.

Θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να υπερκαλύψουν την προσφορά, δεδομένου ότι ένα επιτόκιο κοντά στο 4% από μία επιχείρηση με την πιστοληπτική ικανότητα της Τέρνα Ενεργειακή (και των βασικών μετόχων της) θεωρείται υψηλό, αν λάβει κανείς υπόψη τα επιτόκια στις αγορές ομολόγων τόσο για τους κρατικούς όσο και για τους εταιρικούς τίτλους, πόσο μάλλον αν συγκριθεί με τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μολονότι η εταιρεία θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερο επιτόκιο με βάση την πιστοληπτική της αξιολόγηση, επιλέχθηκε η στρατηγική επιλογή να επιλεγεί ένα εύρος επιτοκίου που, αφενός θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου εξαιρετικά ελκυστική για το επενδυτικό κοινό και αφετέρου θα επιδιώκει τη δημιουργία μιας σταθερής και μακροχρόνιας σχέσης ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενόψει και νέων, αντίστοιχων μελλοντικών κινήσεων.

Αυτή η στρατηγική επιλογή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει γίνει εδώ και χρόνια, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η εταιρεία προχωρά συστηματικά στην διανομή χρημάτων προς τους μετόχους της (μέσω μερισμάτων ή/και επιστροφών κεφαλαίου), ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει ένα απαιτητικό σε κεφάλαια επενδυτικό πρόγραμμα.

Η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της 738 MW εγκατεστημένης ισχύος, εκ των οποίων τα 270 MW βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Τα 243 MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή αναμένεται άμεσα η έναρξη κατασκευής τους.

Σημειώνεται ότι 34,2% των εσόδων της προέρχεται από πωλήσεις που πραγματοποιούνται στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ευρεία διασπορά υπάρχει και στις πηγές εσόδων, οι οποίες είναι ο Ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (67%), οι Κατασκευές (13,4%), η Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας (13,9%) και οι Παραχωρήσεις, e-ticket, (5,6%)

Το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €225,6 εκατ. και το EBITDA σε επίπεδο Ομίλου σε €115,8 εκατ.. Ο στόχος για την εγκατεστημένη ισχύ ως τις αρχές του 2018 είναι το 1 GW, μέγεθος που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 1,13 GW έως τα τέλη του ίδιου έτους.