Ξεκινάει η Κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο

Ξεκινάει η Κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο
του Δημήτρη Δελεβέγκου
Παρ, 14 Ιουλίου 2017 - 08:42
Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί, άνευ απροόπτου, η σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου με

Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί, άνευ απροόπτου, η σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην εγκατάσταση του αναδόχου στο έργο, με την κατασκευαστική περίοδο να είναι 18 μήνες.

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ, έχει δυναμικότητα 105 χιλιάδων τόνων, ενώ το κόστος (χωρίς ΦΠΑ) επεξεργασίας ανά τόνο ανέρχεται σε 40,86 ευρώ.

Για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη". Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό (Alpha bank).

To ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Βέβαια, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πότε θα συμβασιοποιηθεί το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και των παράνομων χωματερών να είναι χρόνιο. Με τους δημάρχους της περιφέρειας Πελοποννήσου να παραμένουν χωρισμένοι σε στρατόπεδα υπέρ και κατά του έργου, η θέσπιση νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου το έργο να "ξεπαγώσει” είναι απαραίτητη, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.


Αλλά και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Μίχας ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις. "Όταν έχουμε πάει δύο φορές στο Μαξίμου και έχουμε συνεδριάσει 40 φορές, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και να πάρει τις αποφάσεις, δηλαδή να νομοθετήσει” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλ'αυτά, πριν από μερικές ημέρες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, πέντε Δήμοι, τρία Σωματεία και δύο πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία κυρώνεται η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ωστόσο, με αποφάσεις τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε’ Κλιμάκιο, Στ΄ Τμήμα) και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν εγκρίνει, το διαγωνισμό, τους περιβαλλοντικούς όρους και τη σύμβαση του έργου.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησής μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύμφωνα με απόφαση ξεκινάει η προετοιμασία φακέλου αίτησης μεγάλου έργου και μελέτης κόστους οφέλους για να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στο ΕΠ "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

Σημειώνεται ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, έχει δυναμικότητα 200 χιλιάδων τόνων και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας, 3 χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, 2 σταθμών μεταφόρτωσης, την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και την μεταφορά απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ. Το κόστος επεξεργασίας ανά τόνο θα διαμορφωθεί 69,13 ευρώ.


(Πηγή: capital.gr)