Τσίπρας: Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος στην Δυτική Μακεδονία από το 2018

Την εφαρμογή «ειδικού τιμολογίου» ρεύματος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το 2018, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο αναπτυξιακό
energia.gr
Πεμ, 13 Ιουλίου 2017 - 08:01

Την εφαρμογή «ειδικού τιμολογίου» ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το 2018, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κοζάνη.

Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, υπενθύμισε πως πριν από τρεισήμισι χρόνια ήταν στην περιοχή, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε και είχε δεσμευτεί για την καθιέρωση του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για πολίτες και επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. 

«Διαβεβαιώνω ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να κάνει πράξη το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος. Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να βρει τον βέλτιστο τρόπο για την καθιέρωση του. Δεσμεύομαι ότι το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018», τόνισε.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της Περιφέρειας και την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας, πέρα από τον λιγνίτη, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Καθώς μπαίνουμε στη νέα περίοδο της ανάπτυξης, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα ενσωματώνει την ελαχιστοποίηση του λιγνίτη, αν και για αρκετά χρόνια ακόμη θα παραμείνει βασικό συστατικό. Χρειάζεται η αξιοποίηση αποδοτικότερων μεθόδων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, άρα απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια που θα στοχεύουν στην αναδόμησή τους. Ήδη η ΔΕΗ κατασκευάζει μια νέα μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Ο λιγνίτης θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αλλά σταδιακά θα περιορίζεται. Άρα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για το μέλλον της ενέργειας, αλλά και συνολικά για την περιοχή.

Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ. Υπάρχουν προοπτικές για παραγωγή μέσω ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και την αποθήκευση CO2. Αυτές οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο μέσω και του νέου εργαλείου, δηλαδή το ν/σ για τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη μπορεί να αξιοποιηθεί η βιομάζα για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης. Πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε τη χρήση της και σε παραγωγικές δραστηριότητες.»

Πολύτιμη βοήθεια για την Περιφέρεια, σημείωσε, θα προέλθει από τον αγωγό ΤΑΡ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση 5.000 στρεμμάτων από την ΔΕΗ σε μικρούς ακτήμονες για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.