«Οι παραγωγοί του νομού Λαρίσης. ενώ έχουν πληρώσει τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού του 2016. αυτό δεν έχει υλοποιηθεί έως σήμερα», παραδέχεται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης

«Οι παραγωγοί του νομού Λαρίσης. ενώ έχουν πληρώσει τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού του 2016. αυτό δεν έχει υλοποιηθεί έως σήμερα», παραδέχεται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Κέλλα. 

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) του νομού Λαρίσης δεν έχει, μέχρι στιγμής, παραλάβει από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) τα Πρακτικά Διαπίστωσης Κατασκευής των έργων Αγροτικού Εξηλεκτρισμού του έτους 2016.

Την ίδια ώρα, η αγωνία των δικαιούχων αγροτών επιτείνεται καθώς, σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Τοξότης» που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διότι τους οφείλονται δεδουλευμένα.

Όσον αφορά στην κατασκευή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η αρμοδιότητα κατασκευής του ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος οφείλει να φροντίσει για την κατασκευή των έργων Αγροτικού Εξηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση η ΔΑΟΚ Λαρίσης έχει προχωρήσει στην κατάρτιση και την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού για το τρέχον έτος (2017).

Ο αγροτικός εξηλεκτρισμός αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» για τους επαγγελματίες αγρότες και γενικότερα για τους ιδιοκτήτες μιας αγροτικής εκμετάλλευσης. Αφορά στην ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής (γεωτρήσεις, θερμοκήπια, μελισσοκομικές υποδομές, κτηνοτροφικές μονάδες, ψυγεία κ.ά.), με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο. Ακόμη περιλαμβάνει την ένταξη στο πρόγραμμα των επαγγελματιών αγροτών όταν για την ηλεκτροδότηση απαιτείται κατασκευή δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πέρα από τη μείωση του κόστους παραγωγής, το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού συμβάλει στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και στη χρήση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα.

Στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου, το πρόγραμμα λιμνάζει και πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής υλοποίησης του έργου, με την ανησυχία τους να κορυφώνεται καθώς πολλοί αγρότες (κυρίως κτηνοτρόφοι) περιμένοντας την ένταξη έχουν ήδη επενδύσει σε έργα εκσυγχρονισμού.

Η εταιρεία «Τοξότης», η οποία έχει αναλάβει το έργο, δεν διαθέτει τα απαραίτητα υλικά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για επιδιορθώσεις σε πομώνες, στα αρδευτικά δίκτυα κλπ. και σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και μέχρι να βρεθεί λύση, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, σε μια περίοδο μάλιστα, με αυξημένες ανάγκες σε νερό.

Προ ημερών αντιπροσωπεία των δικαιούχων αγροτών του Προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού επισκέφθηκε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος δήλωσε γνώστης του προβλήματος και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να δώσει σύντομα μια λύση. Μάλιστα, μετά από επαφές του υφυπουργού με τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς, εκτιμάται ότι μπορεί οι εργασίες των έργων να ξεκινήσουν άμεσα, ίσως και εντός του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι αγρότες του κάμπου έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, κατά παντός υπευθύνου.