Η Cosco Shipping Holdings, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας, ανακοίνωσε πως συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνίστρια Orient Overseas (International) έναντι 6,3 δισ. δολαρίων, εδραιώνοντας την ηγετική θέση της σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ναυτιλία παλεύει να βγει από έναν πολυετή πτωτικό κύκλο

Η Cosco Shipping Holdings, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας, ανακοίνωσε πως συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνίστρια Orient Overseas (International) έναντι 6,3 δισ. δολαρίων, εδραιώνοντας την ηγετική θέση της σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ναυτιλία παλεύει να βγει από έναν πολυετή πτωτικό κύκλο.

Η εξαγορά θα οδηγήσει σε συγχώνευση έξι υπερ-μεταφορέων σε τρεις συμμαχίες, επηρεάζοντας περίπου τα τρία τέταρτα όλου του θαλάσσιου εμπορίου, έπειτα από ένα κύμα ενοποίησης των 20 κορυφαίων του κλάδου παγκοσμίως στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Ο κινεζικός κολοσσός ένωσε τις δυνάμεις του με την Shanghai International Port (Group), έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμανιών στον κόσμο, για να αγοράσουν συνολικό μερίδιο 68,7% από τον μέτοχο που είχε τον έλεγχο στην Orient Overseas, διευκρίνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Cosco και Orient Overseas την Κυριακή.

Η τιμή προσφοράς στα 78,67 δολάρια Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή (10,07 δολάρια ΗΠΑ) αντιπροσωπεύει premium 31% έναντι της τιμής κλεισίματος της Orient Overseas την περασμένη Παρασκευή.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.