Η Απελευθέρωση της Μοσούλης Σημείο Καμπής στον Πόλεμο Κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η Απελευθέρωση της Μοσούλης Σημείο Καμπής στον Πόλεμο Κατά του Ισλαμικού Κράτους
energia.gr
Δευ, 10 Ιουλίου 2017 - 08:19
Το ένα προπύργιο μετά το άλλο χάνουν οι τζιχαντιστές, οι οποίοι έχασαν εξ ολοκλήρου τη βάση τους στο Ιράκ, με την απώλεια της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα, την οποία κρατούσαν υπό καθεστώς ομηρίας για πολλά χρόνια
Την απελευθέρωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε την Κυριακή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο οποίος έσπευσε στη Μοσούλη για να περπατήσει στους ελεύθερους πλέον δρόμους της.

«Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές,, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για την μεγάλη νίκη», ανέφερε, χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση.

Η μάχη των κυβερνητικών στρατευμάτων με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους διήρκεσε τουλάχιστον οκτώ μήνες, στη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άμαχοι έπεσαν θύματα τόσο της βιαιότητας των τζιχαντιστών, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν ως φυσική ασπίδα, όσο και των βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις, ως παράπλευρες απώλειες.

Σύμφωνα με δήλωση Ιρακινού αξιωματούχου, τουλάχιστον 1.000 τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών στη Μοσούλη, ενώ ο απολογισμός για τις απώλειες των αμάχων δεν έχει γίνει, αν και αναμένεται να αναδείξει την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατούσε.

Οι Ιρακινοί που απελευθερώθηκαν και οι στρατιώτες της κυβέρνησης ξέσπασαν όλοι μαζί μετά την ολική απελευθέρωση της πόλης, η οποία αποτελεί σύμβολο για το Ιράκ, ενώ η νίκη αυτή καθ' αυτή αποκτά τεράστια σημασία στη μεγάλη μάχη κατά του τρομοκρατικού δικτύου.