Forbes: Μειώθηκε η Περιουσία του Elon Musk κατά 1,7 Δις Δολάρια Ενώ Κορυφώνεται η Αγωνία για την Tesla

Forbes: Μειώθηκε η Περιουσία του Elon Musk κατά 1,7 Δις Δολάρια Ενώ Κορυφώνεται η Αγωνία για την Tesla
του Noah Kirsch
Δευ, 10 Ιουλίου 2017 - 11:10
Τον Μάιο, αφού η Tesla αναδείχθηκε ως η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, ο Elon Musk παραδέχτηκε πως η αξία της μετοχής της εταιρείας ήταν υπερβολικά ανηφορική. "Αυτό το όριο που έχουμε πετύχει στην αγορά είναι υψηλότερο από αυτό που αξίζουμε", ανέφερε τότε στον Guardian. Οι επενδυτές δεν άκουσαν και, αντιθέτως απ' ό,τι αναμενόταν, έδωσαν μια ώθηση 22% στις μετοχές της Teslaτις επόμενες πέντε εβδομάδες, στις 23 Ιουνίου, ένα σημείο κορυφής για την εταιρεία. Αυτά τα κέρδη, όμως, δεν ήταν βιώσιμα

Τον Μάιο, αφού η Tesla αναδείχθηκε ως η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, ο Elon Musk παραδέχτηκε πως η αξία της μετοχής της εταιρείας ήταν υπερβολικά ανηφορική. 

"Αυτό το όριο που έχουμε πετύχει στην αγορά είναι υψηλότερο από αυτό που αξίζουμε", ανέφερε τότε στον Guardian. Οι επενδυτές δεν άκουσαν και, αντιθέτως απ' ό,τι αναμενόταν, έδωσαν μια ώθηση 22% στις μετοχές της Teslaτις επόμενες πέντε εβδομάδες, στις 23 Ιουνίου, ένα σημείο κορυφής για την εταιρεία. Αυτά τα κέρδη, όμως, δεν ήταν βιώσιμα.

Καθώς, λοιπόν, οι μέτοχοι είναι αντιμέτωποι με έναν σκληρό ανταγωνισμό, την επιβράδυνση των πωλήσεων και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους για το νέο Model3, οι μετοχές της Teslaείναι υπό διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο, από την αξία τους στα μέσα Μαΐου. Η μετοχή έπεσε 17% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, η καθαρή αξία του Musk, που διατελεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, μειώθηκε 1,7 δισ. δολ. τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, η περιουσία του Muskανέρχεται σε 15 δισ. δολ., έναντι 17,4 δισ. δολ. τον Ιούνιο. Ο Musk, του οποίου η περιουσία κατά τα δύο τρίτα εδράζεται στις μετοχές της Tesla, είναι ο 72ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Παρά την πρόσφατη πτώση, η τελευταία χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα επικερδής για τον νοτιοαφρικανικής καταγωγής επιχειρηματία. Ακόμη και τώρα, τα καθαρά κέρδη του Muskέχουν αυξηθεί κατά 3 δισ. δολ. από τον Οκτώβριο. Το μερίδιο αγοράς της Tesla, αν και δεν αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ (έπεσε κάτω και από την GeneralMotors), έχει αυξηθεί 36% τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Musk, ένας από τους πιο παραγωγικούς επιχειρηματίες του κόσμου, δημιούργησε αρχικά τηνπεριουσία του με την πώληση της εταιρείας λογισμικού Zip2, την οποία συνίδρυσεμε την Compaqτο 1999με αξία 300 εκατ. δολ. Στη συνέχεια κέρδισε αρκετά από το Paypall, στο οποίο ήταν επίσης συνιδρυτής, και πούλησε στο eBayγια 1,4 δισ. δολ. το 2002. Εντάχθηκε στην Teslaτο2004 σαν κύριος επενδυτής και έγινε CEO της εταιρείας το 2008, τότε που ο όμιλος κινδύνευσε να πτωχεύσει εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πέραν της Teslaκαι της βιομηχανίας των αυτοκινήτων, ο Muskσυμμετέχει ενεργά και σε φιλόδοξα πρότζεκττης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η διαστημική εταιρεία SpaceX, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια αποικία στον Άρη, ή όπως η The BoringCompany, που ανοίγει τούνελ στο Λός Άντζελες. Προς το παρόν, έχει κρατήσει ιδιωτικά τα εν λόγω πρότζεκτ, με σκοπό να τα προστατεύσει από την ατελείωτη μεταβλητότητα των αγορών.

(Πηγή: Capital/gr/Forbes)