Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ουσιαστικά απομονωμένος από τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αν εξαιρεθεί η παραφωνία Ερντογάν, η Σύνοδος που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Αμβούργο επιβεβαίωσε τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στη διεθνή κοινότητα όχι μόνο για τα ενεργειακά αλλά και το ελεύθερο εμπόριο

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ουσιαστικά απομονωμένος από τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αν εξαιρεθεί η παραφωνία Ερντογάν (απείλησε να μην επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού αν δεν αποσπάσει ευνοϊκότερους όρους), η Σύνοδος που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Αμβούργο επιβεβαίωσε τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στη διεθνή κοινότητα όχι μόνο για τα ενεργειακά αλλά και το ελεύθερο εμπόριο.

Σε ότι αφορά τα εμπορικά θέματα, η Σύνοδος ...κατάφερε να καταλήξει σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, καθώς οι ηγέτες τάσσονται μεν υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, αναγνωρίζουν όμως την ίδια ώρα και «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων» στο εμπόριο, στο πλαίσιο όμως των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ωστόσο, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί, οι ηγέτες της G20 δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους  στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Μετά την απόφαση Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, οι υπόλοιπες χώρες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν «τάχιστα» τα συμφωνηθέντα.

Η διάσταση απόψεων φαίνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο αν και όχι πρωτόγνωρο για μία Σύνοδο της G20. Ταυτόχρονα, απορρίφθηκε η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, όπως ήθελε η αμερικανική πλευρά, με τους υπόλοιπους ηγέτες να την χαρακτηρίζουν «μη αναστρέψιμη».

Ωστόσο, στο πλαίσιο του συμβιβασμού των υπολοίπων ηγετών με την αμερικανική κυβέρνηση και προκειμένου να μην υπάρξει πλήρης ρήξη, έγινε αποδεικτή η πρόταση που διασφαλίζει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια σε άλλες χώρες «για την φιλική προς το περιβάλλον χρήση ορυκτών καυσίμων». 

Το γεγονός ότι η πρόταση συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού επί της ουσίας αντίκειται στο πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ είναι δυνατό ν' αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους από τη Συμφωνία του Παρισιού. Παράλληλα, η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι όλες οι άλλες χώρες αποδέχονται τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας.

Ωστόσο αργότερα η Τουρκία έσπασε το κοινό μέτωπο, απειλώντας να μην επικυρώσει τη Συμφωνία. «Μετά την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, η θέση μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μη επικύρωσης (της Συμφωνίας) από το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υποστήριξε ότι η Γαλλία, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, υποσχέθηκε στην Τουρκία «οικονομικές αποζημιώσεις που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το τελικό ανακοινωθέν

Στην ανακοίνωση της Συνόδου της G20 αναφέρονται τα εξής:

«Η σύνοδος των χωρών της ομάδας G20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:

Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.»