Το πρώτο μεγάλο φορτίο LNG από το εξαγωγικό τέρμιναλ Sabine Pass αναμένεται να παραλάβει αυτό το Σαββατοκύριακο η Βρετανία από το τάνκερ «Μυστράς» της Maran Gas του ομίλου Αγγελικούση. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το σύνολο των εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ αναμένεται να υπερβεί τις εισαγωγές, σε ετήσια βάση, ως το 2018

Το πρώτο μεγάλο φορτίο LNG από το εξαγωγικό τέρμιναλ Sabine Pass, στη Λουιζιάνα, αναμένεται να παραλάβει αυτό το Σαββατοκύριακο η Βρετανία από το τάνκερ «Μυστράς» της Maran Gas του ομίλου Αγγελικούση. 

Το πλοίο έχει ναυλώσει η Total. Η ζήτηση για LNG στη βρετανική αγορά αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, έπειτα και από την απόφαση της Centrica (μητρικής της British Gas) να κλείσει τη μεγαλύτερη μονάδα αποθήκευσης ΦΑ της χώρας (Rouph) έξω από τις ακτές του Γιόρκσάιρ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Εξαγωγές LNG στη Βρετανία, σε μικρές ποσότητες, είχαν γίνει και τη δεκαετία του 1960, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που παραδίδεται φυσικό αέριο από τη νέα παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού. 

Οι ΗΠΑ σπεύδουν να καλύψουν και αυτό το κενό, επιχειρώντας να αυξήσουν την κατανάλωση αμερικανικού LNG, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της Συνόδου των Τριών Θαλασσών.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, ο κύριος προορισμός για τις εξαγωγές αμερικανικού LNG, στο πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, ήταν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι εξαγωγές από τον σταθμό Sabine Pass της Cheniere ανήλθαν σε 197,3 δισ. κυβικά πόδια (1 κυβικό μέτρο = 35,31 κυβικά πόδια).

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές εξαγωγών κινήθηκαν στο εύρος των 3,65 - 6,65 δολαρίων/MMBtu.

Ως το 2021, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή ακόμα τεσσάρων εξαγωγικών σταθμών LNG στο αμερικανικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού. Συνολικά, μαζί με το Sabine Pass, η εξαγωγική δυναμικότητα θα ανέλθει σε 9,2 δις κυβικά πόδια ημερησίως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το σύνολο των εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ αναμένεται να υπερβεί τις εισαγωγές, σε ετήσια βάση, ως το 2018.

Τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) δείχνουν ότι το 2016 οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν για ένατη συνεχόμενη χρονιά στο ιστορικό χαμηλό των 685 δισ. κυβικών ποδιών - Bcf.

Βάσει προκαταρκτικών στοιχείων, η εγχώρια παραγωγή (dry gas) μειώθηκε κατά 2% περίπου, σε 26,459 Bcf, από το επίπεδο - ρεκόρ των 27,060 Bcf το 2015, αλλά είναι κατά 40% υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα προ δεκαετίας. 

Η κατανάλωση ΦΑ αυξήθηκε στο επίπεδο - ρεκόρ των 27,495 Bcf, λόγω κυρίως της υψηλής ζήτησης από την ηλεκτροπαραγωγή. 

Οι αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου ήταν 3 φορές περισσότερες σε σχέση με τα επίπεδα προ δεκαετίας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ετήσιας έκθεσης της ΕΙΑ, Annual Energy Outlook 2017, ως το 2018 οι ΗΠΑ θα έχουν γίνει καθαρός εξαγωγέας του καυσίμου, σε ετήσια βάση.

Σε μηνιαία βάση, το ρεκόρ των 60 τελευταίων ετών έσπασε το Νοέμβριο του 2016, όταν οι εξαγωγές ανήλθαν σε 7,4 Bcf, έναντι εισαγωγών ύψους 7 Bcf.