Η Γαλλία σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων με βενζίνη ή ντίζελ ως το 2040, όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας

Η Γαλλία σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων με βενζίνη ή ντίζελ ως το 2040, όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Nicolas Hulot.

Η εξαγγελία του συγκεκριμένου μέτρου έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του πενταετούς γαλλικού σχεδίου δράσης για την προώθηση της καθαρής ενέργειας ώστε η χώρα να έχει ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 και να εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αν και ο υπουργός αναγνώρισε το γεγονός ότι αυτός ο στόχος θα δημιουργήσει ισχυρές πιέσεις (και) στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, προσέθεσε ότι όλες οι εταιρείες έχουν πλέον «σχέδια που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη αυτής της υπόσχεσης.»

Τα πιο φτωχά νοικοκυριά θα επιδοτηθούν ώστε να μπορούν να ανταλλάξουν τα ρυπογόνα οχήματα, με νέα, φιλικότερα προς το περιβάλλον, μοντέλα.

Ο κ. Hulot είπε ακόμα ότι η Γαλλία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2022 (σ.σ. ούτως ή άλλως το ποσοστό του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή είναι σχετικά μικρό λόγω της κυριαρχίας των πυρηνικών) και ότι δρομολογεί επενδύσεις ύψους 4 δις ευρώ για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που κινείται προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που έχουν (μόνο) κινητήρα εσωτερικής καύσης. 

Η αντίστοιχη προθεσμία που έχουν θέσει Ολλανδία και Νορβηγία είναι το 2025, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, το 2030, είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουν ορίσει Γερμανία και Ινδία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo, έχουν ήδη εξαγγείλει σχέδια για την προσαρμογή τους στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.