Να Ακυρώσει τα Σχέδια για την Κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού στο Ακούγιου Ζητά από την Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο

Να Ακυρώσει τα Σχέδια για την Κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού στο Ακούγιου Ζητά από την Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο
energia.gr
Παρ, 7 Ιουλίου 2017 - 11:51
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, καθώς η περιοχή έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε και γειτονικές χώρες
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, καθώς η περιοχή έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε και γειτονικές χώρες.

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου. Της εφιστά την προσοχή ότι η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η κατασκευή του υφίσταται ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment), «η οποία υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

H Τουρκία έχει αναθέσει στην Ρωσία την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού, ο οποίος θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 1.200 MW. Η τουρκική πλευρά σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023.