Vauthier: Η Αύξηση της Τιμής του LNG Προκάλεσε Πολύ Μεγάλη Μείωση στον Αριθμό Νέων Πρότζεκτ

Vauthier: Η Αύξηση της Τιμής του LNG Προκάλεσε Πολύ Μεγάλη Μείωση στον Αριθμό Νέων Πρότζεκτ
energia.gr
Τετ, 5 Ιουλίου 2017 - 08:45
Λόγω της αύξησης της τιμής του LNG τα τελευταία χρόνια, είδαμε πολύ λίγα νέα σχεδιαζόμενα επενδυτικά έργα. Αυτό τόνισε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της βρετανικής LNG Value Ltd , κ. Max Vauthier, μιλώντας από το βήμα του διήμερου (4-5 Ιουλίου) workshop του ΙΕΝΕ σχετικά με το ρόλο του LNG για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

Λόγω της αύξησης της τιμής του LNG τα τελευταία χρόνια, είδαμε πολύ λίγα νέα σχεδιαζόμενα επενδυτικά έργα. Αυτό τόνισε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της βρετανικής LNG Value Ltd , κ. Max Vauthier, μιλώντας από το βήμα του διήμερου (4-5 Ιουλίου) workshop του ΙΕΝΕ σχετικά με το ρόλο του LNG για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως εξήγησε ο κ. Vauthier, ο αριθμός των price references (τιμών αναφορας) στο LNG έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα αυτό να έχει επηρεάσει και τις τιμές των συμβόλαιων αλλά και τις τιμές της spot αγοράς.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πλεόνασμα δυναμικότητας (overcapacity) παγκοσμίως, με αποτέλεσμα είτε να έχουν «παγώσει» νέα έργα ή να έχει αλλάξει εντελώς το business plan στις ήδη υφιστάμενες χερσαίες μονάδες επαναεριοποίησης (onshore regasification), καθώς πολλές εταιρίες τις μετατρέπουν σε άλλου είδους χρήσης όπως αποθήκευση, φόρτωση πλοίων LNG, bunkering κτλ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της LNG Value Ltd σημείωσε ότι η κατάσταση στο Ιράν θα αλλάξει πολλά πράγματα και γεωπολιτικές ισορροπίες καθώς κάποιες χώρες ίσως χρειαστεί να βρουν νέες πηγές προμήθειας. Επιπλέον, τα επόμενα χρόνια πρόκειται να λήξουν πολλά μακροχρόνια συμβόλαια μεταξύ χωρών και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για νέα συμβόλαια τα οποία θα είναι όμως πολύ πιο ευέλικτα σε σχέση με τα παλιά – και έφερε ως παράδειγμα τα συμβόλαια της Αυστραλίας με την Κίνα. Τέλος, επισήμανε ότι θα αναδειχθούν στην παγκόσμια αγορά νέοι προμηθευτές έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσμια ζήτηση.