Σε διάλογο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να λήξει η κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της
Σε διάλογο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να λήξει η κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

«Ο καλύτερος τρόπος» να βγούμε από την κρίση «θα ήταν οι ενδιαφερόμενες χώρες να καταλήξουν σε μια λύση μέσω του μεταξύ τους διαλόγου και των διαβουλεύσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Λιου Τζιεγί, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου για τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κινέζος διπλωμάτης επίσης άφησε να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προτίθεται να εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών.

«Ό,τι μπορούν να κάνουν οι χώρες (που εμπλέκονται στη κρίση) για να συμφιλιωθούν και να επιστρέψουν σε σχέσεις καλής γειτονίας, θα είναι ευπρόσδεκτο από την Κίνα» πρόσθεσε.

Αλλά και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης» στο θέμα του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ράχμαν αλ Θάνι συναντήθηκε την Παρασκευή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο σεΐχης Μοχάμεντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει τις τέσσερις χώρες να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ντόχα.

Η κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου ξέσπασε στις 5 Ιουνίου. Τότε το Ριάντ και οι σύμμαχοί του διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ότι είναι θετικά διακείμενο προς το Ιράν.

Οι τέσσερις χώρες επέδωσαν στη Ντόχα έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, τα οποία πρέπει να ικανοποιήσει προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους, δίνοντάς του διορία δέκα ημερών.

Το Κατάρ υπέβαλε στο Κουβέιτ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, χθες Δευτέρα την απάντησή του, όμως δεν έχει γίνει γνωστή.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσουν οι τέσσερις αραβικές χώρες αν θα διατηρήσουν ή θα άρουν τις κυρώσεις τους.