Η Total ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει μια συμφωνία για επένδυση 1 δισ. δολαρίων σto γιγαντιαίο ιρανικό πεδίο φυσικού αερίου South Pars, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη επένδυση εδώ και πολλά χρόνια από μια δυτική εταιρεία στον τομέα υδρογονανθράκων της χώρας

Η Total ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει μια συμφωνία για επένδυση 1 δισ. δολαρίων σto γιγαντιαίο ιρανικό πεδίο φυσικού αερίου South Pars, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη επένδυση εδώ και πολλά χρόνια από μια δυτική εταιρεία στον τομέα υδρογονανθράκων της χώρας.

Η γαλλική εταιρεία θα είναι ο κύριος φορέας σε μια συνεργασία με την China National Petroleum και την ιρανική Petropars, για την ανάπτυξη του South Pars –ενός πεδίου φυσικού αερίου κάτω από τον Περσικό Κόλπο που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως.

Η γαλλική πετρελαϊκή είναι η πρώτη που επιστρέφει στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων.

Η συμφωνία αποτελεί την κορύφωση μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας προκαταρκτικής συμφωνίας από πλευράς Total ύψους, 4,8 δισ. δολαρίων, σχετικά με την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου πεδίου αερίου μαζί με τους συνεργάτες της στο τέλος του 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το πρώτο 1 δισ. δολάρια θα δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του project.