ΔΝΤ: Αναθεώρηση Προς τα Κάτω των Προβλέψεων για την Αμερικανική Οικονομία Λόγω Τραμπ

ΔΝΤ: Αναθεώρηση Προς τα Κάτω των Προβλέψεων για την Αμερικανική Οικονομία Λόγω Τραμπ
energia.gr
Πεμ, 29 Ιουνίου 2017 - 13:38
Προς τα κάτω αναθεώρησε το ΔΝΤ την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εφέτος και το 2018, αμφισβητώντας ευθέως τις προβλέψεις της κυβέρνησης Τραμπ
Προς τα κάτω αναθεώρησε το ΔΝΤ την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εφέτος και το 2018, αμφισβητώντας ευθέως τις προβλέψεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο βασικός λόγος που επικαλείται το ΔΝΤ για να δικαιολογήσει γιατί δεν θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μάλλον θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ: έλλειψη σαφούς οικονομικής πολιτικής που θα οδηγούσε σε μείωση της φορολογίας και σε αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής.

Έπειτα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης Τραμπ, το ΔΝΤ αμφισβητεί πλέον ανοικτά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταφέρει να εφαρμόσει το σχέδιο για ενίσχυση της οικονομίας μέσω της εκτέλεσης μεγάλου προγράμματος έργων υποδομής και μείωσης της φορολογίας.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναθεώρησαν από το 2,3% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 στο 2,1%. Για το 2018 η αρνητική αναθεώρηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, από το 2,5% στο 2,1%, ενώ το 2019 η αμερικανική οικονομία προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% και με ρυθμό 1,8% το 2020.

Ο κ. Τραμπ είχε εκλεγεί τον Ιανουάριο υποσχόμενος ανάπτυξη της τάξης του 4%, στόχο που φαίνεται να έχει αναθεωρήσει σιωπηλά προς το 3%.

Σημειώνεται τέλος πως το ΔΝΤ θεωρεί πως η μείωση της φορολογίας που προτείνει ο Τραμπ θα επηρεάσει «δυσανάλογα» νοικοκυριά με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, «κάτι που θα ήταν αντίθετο προς τον στόχο του προϋπολογισμού για προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους τους Αμερικανούς». Ενα τελευταίο στοιχείο που θα ενδιαφέρει τον κ. Τραμπ είναι η εκτίμηση του Ταμείου πως το δολάριο είναι κατά 10% με 20% υπερτιμημένο.