ΥΠΕΝ: Πρόταση για τη Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης της Προστασίας των Περιοχών Natura 2000

ΥΠΕΝ: Πρόταση για τη Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης της Προστασίας των Περιοχών Natura 2000
energia.gr
Τρι, 20 Ιουνίου 2017 - 09:48
Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση της προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ζήτησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, κατά το Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που διεξήχθη χθες στο Λουξεμβούργο
Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση της προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ζήτησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, κατά το Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που διεξήχθη χθες στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι εντός του έτους θα έχει επικυρωθεί στη χώρα μας ένας νέος και πλήρης κατάλογος των περιοχών Natura, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων, καθώς και ένας νέος νόμος για τη διοίκηση τους μέσα από φορείς διαχείρισης. 

Επεσήμανε όμως, ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία της φύσης καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής αφού οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών δεν μπορούν να στελεχωθούν με προσωπικό δεδομένου ότι, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. 

Προέτρεψε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την επίλυση του προβλήματος, διότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση και έλεγχος περιβάλλοντος χωρίς στελέχη και εργασία.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Ελληνικό Σχέδιο Δράσεων Προτεραιότητας το οποίο ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως θα έπρεπε με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, απαιτούνται 685 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα αλλά οι διαθέσιμοι πόροι είναι πολύ λιγότεροι. 

Ζήτησε, επομένως, τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση της προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Συμπερασματικά, επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την ευθύνη να καλύψει καθυστερήσεις χρόνων στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, αλλά προσέθεσε πως πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις.