Τι θα Πρέπει να Προσέξουν οι Επενδυτές για τις Μετοχές της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Τι θα Πρέπει να Προσέξουν οι Επενδυτές για τις Μετοχές της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
energia.gr
Σαβ, 17 Ιουνίου 2017 - 09:37
Με αφορμή την εισαγωγή τη Δευτέρα 19 Ιουνίου προς διαπραγμάτευση των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, καθώς και των «νέων» μετά την απόσχιση του Διαχειριστή, μετοχών της ΔΕΗ, το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε σε διευκρινίσεις προκειμένου να μην προκληθεί σύγχυση στους επενδυτές, ιδίως κατά την πρώτη ημέρα των συναλλαγών

Με αφορμή την εισαγωγή τη Δευτέρα 19 Ιουνίου προς διαπραγμάτευση των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, καθώς και των «νέων» μετά την απόσχιση του Διαχειριστή, μετοχών της ΔΕΗ, το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε σε διευκρινίσεις προκειμένου να μην προκληθεί σύγχυση στους επενδυτές, ιδίως κατά την πρώτη ημέρα των συναλλαγών.

Οι διευκρινίσεις του ΧΑ αφορούν στα εξής θέματα: 

-τη διαχείριση της τιμής επαναδιαπραγμάτευσης της ΔEΗ μετά την εταιρική πράξη (σ.σ. επιστροφή κεφαλαίου σε είδος με μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών),
-τη διαχείριση των δεικτών και
-την κατανόηση της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δύο μετοχών κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Δευτέρα.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΔΕΗ ανεστάλη μετά τη λήξη της συνεδρίασης την περασμένη Τετάρτη

Όπως αναφέρει το ΧΑ, η απόφαση για την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΔEΗ μέχρι την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, λήφθηκε με σκοπό τη διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των επενδυτών - ανεξαρτήτως από το αν ήταν κάτοχοι μετοχών ΔEΗ μέχρι την ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων της επιστροφής (record date) ή όχι.

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Ελεύθερα όρια διακύμανσης για 3 ημέρες

Η τιμή εισαγωγής για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προσδιορίστηκε βάσει νόμου σε 2,12 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι η νεο-εισαγόμενη μετοχή θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με αυτήν την θεωρητική τιμή εκκίνησης, ενώ η αγορά θα προσαρμόσει με βάση την προσφορά και τη ζήτηση την τιμή με ελεύθερα όρια ημερήσιας διακύμανσης τιμών για τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔEΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί πρακτική του ΧΑ η μη προσαρμογή τιμής μετοχής όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφεται – στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει πριν την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔEΗ χρηματιστηριακή τιμή για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

ΔΕΗ: Ελεύθερο όριο διακύμανσης τη Δευτέρα

Έτσι, στην περίπτωση της ΔEΗ, ως τιμή εκκίνησης για την Δευτέρα 19 Ιουνίου λαμβάνεται η τελευταία τιμή κλεισίματος (της 14ης Ιουνίου), ενώ ταυτόχρονα η αγορά μπορεί να προσαρμόσει την τιμή της μετοχής της ΔEΗ χωρίς όρια ημερήσιας διακύμανσης κατά την ημέρα αυτή.

Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει το ΧΑ, η αγορά διαμορφώνει ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση τις τιμές και των 2 μετοχών, της ΔEΗ κατά την επαναδιαπραγμάτευσή της και της νέο-εισαγόμενης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διαβάζοντας τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔEΗ κατά την ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η μεταβολή υπολογίζεται με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος (€3,83 της 14 Ιουνίου) χωρίς διοικητική παρέμβαση.

Αναφορικά με την εφαρμογή της συγκεκριμένης εταιρικής πράξης στους Δείκτες της Αγοράς Μετοχών του ΧΑ, στους οποίους θα συμμετέχουν οι μετοχές και των δύο εταιρειών, με δεδομένο ότι η επίδραση της εταιρικής πράξης στις τιμές των δεικτών θα πρέπει να είναι ουδέτερη, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΔEΗ με ανοικτά όρια διαπραγμάτευσης αντισταθμίζεται από την προσθήκη των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη σύνθεση των δεικτών, συνεπάγεται μη προσαρμογή του διαιρέτη (Divisor) των δεικτών.

Τα οφέλη από την εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ στο ΧΑ

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η  τελετή υποδοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος, κήρυξαν χθες τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Η εισαγωγή των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μέρος του σχεδίου για την διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει νομοθεσίας για συμμετοχή που δεν δύναται να υπολείπεται του 51%. Αντανακλά, ακόμα, τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, με έμφαση στην ανεξαρτησία και τις προοπτικές της εταιρείας για επενδύσεις. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ευθυγραμμίζεται με την αποστολή του ΑΔΜΗΕ, που δεν είναι άλλη από την διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Αποχωριζόμαστε μετά από 70 χρόνια ένα δημιούργημα της ΔΕΗ, είπε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι και οι δύο μετοχές θα πάνε πολύ καλά. καθώς και ότι ο ΑΔΜΗΕ θα εργαστεί πολύ πιο αποδοτικά στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, υπογράμμισε ότι η πτώση που θα σημειωθεί τη Δευτέρα στη μετοχή της ΔEΗ δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και οι επενδυτές καλό θα είναι να κοιτάξουν τις αξίες και των δυο εταιριών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση ιστορική, λόγω της συμφωνίας στο Eurogroup.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, σημείωσε: «Αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες μοναδικός μέτοχος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ήταν η  ΔΕΗ, από τη Δευτέρα μέτοχοί της θα είναι το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων της. Κατά τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται, πέραν των ανωτέρω, η διατήρηση πλειοψηφικού ποσοστού της ΑΔΜΗΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ταυτόχρονα η δημιουργία ευρύτατης διασποράς για τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, γεγονός που εκ των πραγμάτων, θα έχει θετικές επιπτώσεις στη δευτερογενή διαπραγμάτευση των μετοχών της.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μερίμνησε ώστε για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, ομολογουμένως πιο σύνθετη από τις συνήθεις αρχικές εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, να παρασχεθεί η μέγιστη διαφάνεια προς το επενδυτικό κοινό με την έγκριση του περιεχομένου του σχετικού ενημερωτικού δελτίου».