Το Κατάρ προσπαθεί να βρει διέξοδο από τον ξαφνικό, οικονομικά επικίνδυνο αποκλεισμό που επέβαλαν οι γείτονές του στη Μέση Ανατολή, καθώς υποπτεύονται ότι προσφέρει στήριξη σε μουσουλμανικές εξτρεμιστικές ομάδες

Το Κατάρ προσπαθεί να βρει διέξοδο από τον ξαφνικό, οικονομικά επικίνδυνο αποκλεισμό που επέβαλαν οι γείτονές του στη Μέση Ανατολή, καθώς υποπτεύονται ότι προσφέρει στήριξη σε μουσουλμανικές εξτρεμιστικές ομάδες. 

Η διακοπή αεροπορικών συνδέσεων και εμπορικών οδών από γειτονικές χώρας, αρχής γενομένης στις 23 Μαΐου, απειλούν τα οικονομικά θεμέλια του μικροσκοπικού κράτους του Περσικού Κόλπου.

Σε πολλά δημοσιεύματα διατυπώνεται το ερώτημα από πού θα έρχονται τα τρόφιμα. Αλλά το Κατάρ εξακολουθεί να έχει φίλους. Αν το εκσυγχρονισμένο κράτος των 2,24 εκατ. κατοίκων μπορέσει να πείσει τους θυμωμένους σκεπτικιστές, δηλαδή χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, ότι δεν χρηματοδοτεί τους ομοίους του Ισλαμικού Κράτους, τότε οι πόρτες μπορεί να ανοίξουν ξανά.

Ακολουθούν τρία σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κρίση του Κατάρ:

1) Το Κατάρ στηρίζεται στους εναπομείναντες φίλους του

Έως το Σάββατο, δέκα χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, σύμφωνα με το διεθνές ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazzera. Ωστόσο, η Τουρκία δεσμεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή να βοηθήσει με τρόφιμα και φάρμακα, βάσει των αναγκών. Το Ιράν εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χώρα. Μια κορυφαία πηγή εργατικού δυναμικού, οι Φιλιππίνες, είπαν την Τετάρτη ότι θα μείωναν τους περιορισμούς για τους νέους μετανάστες εργαζόμενους που κατευθύνονται στο Κατάρ. Το 5% περίπου των Φιλιππινέζων εργαζόμενων που φεύγουν στο εξωτερικό καταλήγουν στο Κατάρ, ξεπερνώντας αριθμητικά τους ντόπιους.

Στήριξη θα μπορούσε να προσφέρει και η Ινδία, εκτιμά ένας αναλυτής. Έτσι, το Κατάρ θα διατηρήσει μια σανίδα σωτηρίας. "Το Κατάρ έχει κι άλλες επιλογές για εισαγωγή τροφίμων, όπως τον εναέριο χώρο και το θαλάσσιο σύνορο με το Ιράν που μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν οι Καταριανοί", εξηγεί ο Giorgio Cafiero, CEO της συμβουλευτικής σε θέματα πολιτικού ρίσκου Gulf State Analytics. "Είναι πιο ακριβό να εισάγεις τρόφιμα αεροπορικώς από το να τα εισάγεις δια ξηράς από τη Σαουδική Αραβία, παρ' ολα αυτά το Κατάρ έχει τους οικονομικούς πόρους να αντεπεξέλθει".

2) Οι εχθρικές χώρες της Μέσης Ανατολής κλείνουν συμφωνία με το Κατάρ

Οι ουδέτεροι γείτονες, Κουβέιτ και Ομάν, ψάχνουν μια λύση για το ζήτημα του Κατάρ, λέει ο Cafiero. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση al-Udeiba του Κατάρ για την καταπολέμηση των τρομοκρατών, απευθύνουν επίσης έκκληση για επίλυση του ζητήματος. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Rex Tillerson ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ, μετέδωσε το Al Jazeera.

Ο Tillerson είπε σε μια ομιλία του την Παρασκευή ότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μια πολιτική και οικονομική ένωση έξι εθνών πρέπει να αναζητήσει μια λύση. Ο εμίρης του Κατάρ πρέπει να κάνει περισσότερα, και γρηγορότερα για να εκδιώξει τα εξτρεμιστικά στοιχεία από τη χώρα του, πρόσθεσε.

"Το Κατάρ είναι το σπίτι της αεροπορικής βάσης al-Udeiba από την οποία τα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου πετούν για να βομβαρδίζουν στόχους του ISIS", λέει ο Ameer Ali, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Murdoch στην Αυστραλία. "Αυτός είναι ο λόγος που ο Trump είναι τώρα απεγνωσμένος να βρει μια λύση στο θέμα του Κατάρ".

3) Ξεσπά πόλεμος

Το Κατάρ μπορεί να υπερασπιστεί την υποτιθέμενη στήριξη που προσφέρει στη Χαμάς, την οποία πολλές ξένες κυβερνήσεις θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Σε αυτή την περίπτωση, οι διώκτες αυτών των οργανώσεων, όπως η Σαουδική Αραβία θα οργιστούν περισσότερο, αυξάνοντας τις οικονομικές ή διπλωματικές πιέσεις προς το Κατάρ.

Μία τρομοκρατική ομάδα που φέρεται να υποστηρίζει το Κατάρ, ενδέχεται να αισθανθεί το θερμό κλίμα και να χτυπήσει κάτι κάπου. Μπορεί τότε το Κατάρ να κατηγορηθεί για αυτό και να δεχτεί τα αντίποινα. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης "χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η A-Κάιντα, οι Ταλιμπάν και η Λασκάρ ε Ταΐμπα", λέει ο καθηγητής από την Αυστραλία. "Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα;".

(Πηγή: capital.gr/Forbes)