ΙΕΝΕ: Οι Βασικοί Παράγοντες της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας Συζητούν για την Ασφάλεια του Συστήματος (Video)

ΙΕΝΕ: Οι Βασικοί Παράγοντες της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας Συζητούν για την Ασφάλεια του Συστήματος (Video)
energia.gr
Παρ, 16 Ιουνίου 2017 - 08:17
Παρακολουθήστε το δεύτερο μέρος της έκτακτης απογευματινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, με θέμα «Η Ασφάλεια του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος». Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, που χαρακτηρίστηκε από πολυφωνία και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στην αγορά ενέργειας της χώρας

Παρακολουθήστε το δεύτερο μέρος της έκτακτης απογευματινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, με θέμα «Η Ασφάλεια του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος». Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, που χαρακτηρίστηκε από πολυφωνία και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στην αγορά ενέργειας της χώρας.

 

(Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της εκδήλωσης)

Τρεις ήταν οι βασικοί άξονες της συζήτησης η οποία επικεντρώθηκε στις αιτίες που οδήγησαν το σύστημα σε οριακές καταστάσεις:

- Στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Οι χαμηλές τιμές που επικρατούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο έδωσαν ώθηση στις εξαγωγές προς γειτονικές χώρες όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες, με συνέπεια να παρατηρηθεί έλλειμμα προσφοράς στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

- Προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου: Η κατάσταση ήταν παρόμοια με αυτή στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ, επιπλέον, κατέστη έκδηλα εμφανής και η ανάγκης για νέους χώρους αποθήκευσης ποσοτήτων αερίου (στη Ρεβυθούσα ή αλλού).

- Απουσία μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού: Η ανάγκη αυτή τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ενώ πρέπει να τονιστεί πως με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και η ΡΑΕ, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως θα ξεκινήσει την κατάρτιση του σχεδιασμού αυτού εντός του 2017.

Συντονιστής της συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας, η οποία αποτέλεσε τον βασικό «κορμό» της εκδήλωσης, ήταν ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3M Lab (EMΠ).

Η συζήτηση διεξήχθη με τη συμμετοχή των κκ. Κωνσταντίνου Αθανασιάδη, Προέδρου ΕΣΗΕΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων & Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας), Σάββα Σεϊμανίδη, Προέδρου ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), Σπύρου Παλαιογιάννη, Managing Partner της MEDGAS & MORE SERVICES LTD και πρώην Δ/ντος Συμβούλου ΔΕΠΑ, Γιάννη Γιαννακόπουλου, Εντεταλμένου Συμβούλου ΔΣ της Protergia, Δημήτρη Γεωργαντώνη, Γενικού Διευθυντή της HΡΩΝ, Κωνσταντίνου Μπλαμπλαδήμου, Γενικού Διευθυντή της Μ&Μ Gas AE, Νεκταρίας Καρακατσάνη, Μέλους ΔΣ της ΡΑΕ, Ιωάννη Καμπούρη, Δ/ντος Συμβούλου ΑΔΜΗΕ, Στέλιου Μπίκου, Διευθυντή Δραστηριοτήτων Εμπορίας Αερίου της ΔΕΠΑ, Ανδρέα Μηταφίδη, Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ, Αναστάσιου Τόσιου, Επιχειρησιακού Διευθυντή της ΕΔΑ Αττικής, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Συμβούλου Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και Διομήδη Σταμούλη, Διευθυντή Οργάνωσης και Ανάπτυξης Διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ.


Οι εργασίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με περιεκτική τοποθέτηση του Προέδρου της ΡΑΕ κ. Νίκου Μπουλαξή. Εκ μέρους του ΙΕΝΕ την συζήτηση προλόγισαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, και ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Μέλος ΔΣ και Συντονιστής Δράσης του ΙΕΝΕ για την Ασφάλεια του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος και Πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ.

Τα συμπεράσματα της συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας, συνόψισαν, για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο Δρ. Γιώργος Κουτζούκος, ενεργειακός σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, ενώ για την αγορά φυσικού αερίου, ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Δρ. Γιώργος Παπαρσένος.

Τις εργασίες της ειδικής απογευματινής εκδήλωσης του ΙΕΝΕ έκλεισε, με σύντομη τοποθέτησή του, ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης, μαζί με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις, θα αποσταλούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει σύντομη διαβούλευση ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς. Τα πορίσματα από την όλη διαδικασία θα αποσταλούν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.