Αναστασιάδης: Επιβάλλεται να Εργαστούμε Συλλογικά για να Αντιμετωπίσουμε τις Πολλαπλές Προκλήσεις

Αναστασιάδης: Επιβάλλεται να Εργαστούμε Συλλογικά για να Αντιμετωπίσουμε τις Πολλαπλές Προκλήσεις
energia.gr
Πεμ, 15 Ιουνίου 2017 - 19:19
«Επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά» για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της 3ης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη

«Επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά» για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της 3ης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέσα «σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών» πραγματοποιείται η τρίτη τριμερής, σε συνέχεια των συναντήσεων σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ και ευχαρίστησε τον «αγαπητό φίλο και πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα» για την εξαίρετη φιλοξενία και την εξαίρετη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη.

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε τυχαία», είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν η πόλη «έφερε τον τίτλο της μητέρας του Ισραήλ», αναδεικνύοντας «εξαίρετες προσωπικότητες, ραβίνους, αλλά και ακαδημαϊκούς», και προσέθεσε:

«Ευρισκόμενοι εδώ, δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε φόρο τιμής στους πέραν των πενήντα χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν αθώα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, του Άουσβιτς-Μπιρκενάου».

Επισήμανε δε ότι είναι «υποχρέωση μας» να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια γεγονότα στην ανθρωπότητα και χαιρέτισε για την απόφαση να ανεγερθεί ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε, συμβάλει ακριβώς σε αυτό το στόχο.

«Ακριβώς αυτό είναι και το βασικό μήνυμα, αν θέλετε, της τριμερούς συνεργασίας μας. Η κοινή μας ιστορία και ο πολιτισμός, οι κοινές μας αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, ιδιαίτερα μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού των δράσεων μας» είπε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε:

«Η υιοθέτηση της διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια των διακηρύξεων της Λευκωσίας και των Ιεροσολύμων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς το όραμά μας για τη διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης, συνεργειών».

Σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ρευστότητας και αβεβαιότητας και προκλήσεων, όπως τα «πρωτοφανή μεταναστευτικά ρεύματα» και οι επιπτώσεις τους «σε αριθμό χωρών, προεξάρχουσας της Ελλάδος», πρέπει να αντιμετωπιστούν «μόνο με πολύπλευρη δράση» και με μια οργανωμένη στρατηγική στη βάση της «αμοιβαιότητας» και της «αλληλεγγύης» και στην αντιμετώπιση πρωτίστως των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνάντηση, γύρω από την ενέργεια, τους σχεδιασμούς για τον αγωγό αερίου, που όπως είπε «υποστηρίζει και η ΕΕ έμπρακτα», την ηλεκτρική καλωδιακή διασύνδεση των τριών χωρών, συνέργειες στην καινοτομία, την έρευνα, την υγεία, θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, καθώς επίσης και σε θέματα διασποράς, τονίζοντας ότι τον Δεκέμβριο 2017 προβλέπεται και σχετική συνάντηση και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ώστε να προωθηθούν κοινές επιδιώξεις των τριών χωρών.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν «ότι θα παραμείνουν σταθερά δεσμευμένοι για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ή και σε τομές που υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, με έναν εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τρόπο».

«Έχουμε επαναλάβει τις θέσεις αρχής, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής και έχουμε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη συνάντηση του με τον το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις 4 Ιουνίου και προσέθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη από πλευράς της Ελλάδας, όσο και του Ισραήλ στη διαδικασία, προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους το συντομότερο δυνατόν μια λύση, που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης, να μπορούν να συνδημιουργούν, αλλά και με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, βιώσιμο, σταθερό στη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα θα σέβεται να ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις βασικές αρχές της ΕΕ, αφού θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ».

Εξέφρασε, επίσης, την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται «αόκνως, όπως έπραξα μέχρι σήμερα, και από την άλλη πλευρά εξαρτάται πλέον αν και κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, της επανένωσης της πατρίδας μου, την επανένωση της πατρίδας όλων των Κυπρίων, της απαλλαγής από την κατοχή και της προοπτικής για ένα ασφαλές μέλλον».

«Είναι πεποίθηση μας ότι, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλουμε, οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και ευελπιστούμε να καλωσορίσουμε κι άλλα κράτη, γιατί η συνεργασία μας δεν αποκλείει κανέναν αρκεί να σέβεται τις αρχές που εμείς σεβόμαστε» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Φίλε Μπέντζαμιν, φίλε Αλέξη, σας διαβεβαιώνω για ακόμη μια φορά για τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και τις αξίες», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Κύπρου και επισήμανε ότι αναμένει να υποδεχθεί τους δύο ηγέτες στην επόμενη συνάντηση στην Κύπρο, με την προσδοκία περαιτέρω βημάτων «μέσα από την πρόοδο και τη συνεργασία».