Ήταν αναμενόμενο ότι οι στρατιωτικές ήττες του ISIS, θα οδηγούσαν σε έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτοί όμως, που απηύθυναν τέτοιες προειδοποιήσεις, είχαν υπ’ όψιν τους τις μεγάλες πόλεις τις βορείου και κεντρικής Ευρώπης. Εκεί όπου οι κοινότητες μουσουλμάνων λειτουργούν ως υπόστρωμα για την κάλυψη και υπόθαλψη των τρομοκρατών. Ουδείς όμως έχει δώσει την δέουσα σημασία στο γεγονός, ότι τα Βαλκάνια έχουν μουσουλμανικούς πληθυσμούς που μπορεί να λειτουργήσουν, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο

Ήταν αναμενόμενο ότι οι στρατιωτικές ήττες του ISIS, θα οδηγούσαν σε έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη. 

Αυτοί όμως, που απηύθυναν τέτοιες προειδοποιήσεις, είχαν υπ’ όψιν τους τις μεγάλες πόλεις τις βορείου και κεντρικής Ευρώπης. Εκεί όπου οι κοινότητες μουσουλμάνων λειτουργούν ως υπόστρωμα για την κάλυψη και υπόθαλψη των τρομοκρατών. 

Ουδείς όμως έχει δώσει την δέουσα σημασία στο γεγονός, ότι τα Βαλκάνια έχουν μουσουλμανικούς πληθυσμούς που μπορεί να λειτουργήσουν, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Επιπροσθέτως, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι ισλαμιστές δεν θα ρισκάρουν το κλείσιμο του δρόμου προς την κεντρική Ευρώπη, αρχίζοντας επιθέσεις στα Βαλκάνια. 

Το ίδιο, όμως, το ISIS μάλλον σκέπτεται διαφορετικώς.

Αυτό αποκαλύπτεται από την βοσνιακή έκδοση περιοδικού των τζιχαντιστών που προαναγγέλλει ότι: «Πολύ σύντομα οι στρατιώτες του χαλιφάτου θα παρελαύνουν στους δρόμους του Βελιγραδίου, του Ζάγκρεμπ, του Σαράγιεβου, των Τιράνων, της Πρίστινας, των Σκοπίων και άλλων πόλεων, χύνοντας το αίμα των προδοτών». Πολύ χαρακτηριστικώς, το σχετικό άρθρο τιτλοφορείται: «Βαλκάνια-Αίμα για τους εχθρούς και μέλι για τους φίλους», κάτι που καταδεικνύει ότι πρώτος στόχος των τζιχαντιστών θα είναι οι μουσουλμάνοι που δεν τους έχουν ακολουθήσει.

Κατά τον ιταλικό Τύπο μάλιστα, σε κέντρο τζιχαντιστών έχει μετατραπεί η πόλις Ελβασάν στην Αλβανία, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και κόμβο διακινήσεως ναρκωτικών, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τις κεντροευρωπαϊκές χώρες. Όμως, μαχητές της τζιχάντ ευρίσκονται πλέον σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Στο τελευταίο, δε, εφονεύθη προσφάτως ο Λαβντρίμ Μουχαξερί, ο επιλεγόμενος «χασάπης των Βαλκανίων», που είχε επιστρέψει από την Συρία.