Στο Ευρωκοινοβούλιο η Απόφαση Τραμπ για την Αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Απόφαση Τραμπ για την Αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού
energia.gr
Τετ, 14 Ιουνίου 2017 - 12:14
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία των Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Επί τάπητος και ο νέος κανονισμός για τη μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία των Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή έχει επικριθεί από το ΕΚ, που ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει με τη δική της νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα, επίσης, το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον νέο κανονισμό που θα συμβάλει στην επίτευξη του γενικού στόχου της ΕΕ για το 2030 για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά μέσω του EP Live και του EbS+.

«Υπάρχει μέλλον μόνο αν δράσουμε»

Για το παρασκήνιο και τις επιπτώσεις της απόφασης Τραμπ μίλησε η πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, Adina-Ioana Vălean (ΕΛΚ, Ρουμανία).

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το μήνυμα «η οικονομία πάνω από τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει για το περιβάλλον», είναι επικίνδυνο και μια πολύ συντηρητική προσέγγιση, ωστόσο είναι εύκολο να την εξηγήσεις στου πολίτες, ενώ είναι και πολύ ελκυστική για πολλούς πολιτικούς σε όλο τον κόσμο.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις, ανέφερε ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεξάρτηση των οικονομιών των άλλων χωρών που παραμένουν στη Συμφωνία, με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Εάν έχετε πολύ στενές οικονομικές σχέσεις, εάν οι εταιρείες στη χώρα σας βρίσκονται υπό βαρείς κανονισμούς λόγω της νομοθεσίας για την κλιματική αλλαγή και οι αμερικανικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα είναι σημαντική. Για αυτό το λόγο πιστεύω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την ανησυχία σχετικά με τη πιθανή οικονομική ανισορροπία στη διατλαντική σχέση», είπε και προσέθεσε πως «πέρα από τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, παραμένει να δούμε πόσο δεσμευτικές θα είναι και οι χώρες εκτός ΕΕ», καθώς «όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των πολιτικών δηλώσεων και της πραγματικής εφαρμογής τους.»