Oxford Institute: «Το Κατάρ θα Μπορέσει Εύκολα να Βρει Νέους Πελάτες Αν Χάσει τις Αγορές LNG της Αιγύπτου και των ΗΑΔ»

Oxford Institute: «Το Κατάρ θα Μπορέσει Εύκολα να Βρει Νέους Πελάτες Αν Χάσει τις Αγορές LNG της Αιγύπτου και των ΗΑΔ»
energia.gr
Τρι, 13 Ιουνίου 2017 - 15:05
Το Κατάρ θα μπορέσει εύκολα να αντικαταστήσει με άλλους τους πελάτες του στον τομέα του LNG στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, μετά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του με τις δύο αυτές αραβικές χώρες. Αυτό εκτιμά το Oxford Institute for Energy Studies σε νέα μελέτη του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη

Το Κατάρ θα μπορέσει εύκολα να αντικαταστήσει με άλλους τους πελάτες του στον τομέα του LNG στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, μετά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του με τις δύο αυτές αραβικές χώρες. Αυτό εκτιμά το Oxford Institute for Energy Studies σε νέα μελέτη του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη.

Συγκεκριμένα, το έγκριτο ενεργειακό ινστιτούτο τονίζει, στη μελέτη του, ότι μία πιθανή απώλεια των εξαγωγών LNG ύψους 7,7 bcm που εξάγει κάθε χρόνο το Κατάρ προς τα ΗΑΔ και την Αίγυπτο δεν θα έπρεπε να ανησυχούν το μικροσκοπικό εμιράτο του Κόλπου: «Και οι δύο αυτοί εισαγωγείς συμμετέχουν στις βραχυπρόθεσμες και στις spot αγορές LNG και θα μπορούσαν να βρουν γρήγορα εναλλακτικούς προμηθευτές», ενώ συμπληρώνει ότι και «το Κατάρ θα μπορούσε γρήγορα να βρει άλλες αγορές».

Ωστόσο, το Oxford Institute for Energy Studies υπογραμμίζει ότι είναι πιο σημαντική η απώλεια προμηθειών LNG μέσω του αγωγού Dolphin, δυναμικότητας 17,7 bcm το χρόνο.

«Η εξέλιξη αυτή είναι λιγότερο σοβαρή εν όψει της ραγδαία αυξανόμενης παγκόσμιας δυναμικότητας σε προσφορά LNG καθώς το 2017 θα ξεκινήσει η παραγωγή σε μία σειρά από νέα πρότζεκτ στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Ρωσία, και από τα οποία αναμένονται πάνω από 30 bcm επιπλέον ποσότητες. Κάθε βραχυπρόθεσμη επίδραση αναμένεται να αντιμετωπιστεί από αυξανόμενη ροή αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη», επισημαίνει η έκθεση του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα ΗΑΔ και το Ομάν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις απώλειες εισαγωγών μειώνοντας τις δικές τους εξαγωγές LNG και χρησιμοποιώντας την υποχρησιμοποιούμενη εισαγωγική δυναμικότητα των ΗΑΔ ώστε να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες τους. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό θα οδηγούσε, την ίδια στιγμή, σε μείωση των προμηθειών προς άλλους εισαγωγείς στον υπόλοιπο κόσμο, κατά 17,7 bcm.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, είχε το 30,4% της παγκόσμιας αγοράς του προϊόντος το 2016. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης προβλέπει ότι το μερίδιό του θα μειωθεί στο 21% την επόμενη πενταετία.