Η Rolls Royce πρόκειται να προμηθεύσει το βασικό σύστημα αυτοματισμού του πυρηνικού σταθμού της Φιλανδίας, Hanhikivi 1, όπως ανακοίνωσε η φιλανδέζικη ενεργειακή εταιρεία Fennovoima την περασμένη Πέμπτη

Η Rolls Royce πρόκειται να προμηθεύσει το βασικό σύστημα αυτοματισμού του πυρηνικού σταθμού της Φιλανδίας, Hanhikivi 1, όπως ανακοίνωσε η φιλανδέζικη ενεργειακή εταιρεία Fennovoima την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρότζεκτ αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την επιλογή της βρετανικής Rolls Royce και της γαλλικής Schneider Electric ως προτιμητέων προμηθευτών συστημάτων αυτοματισμού για τις τελικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύναψη συμβολαίου.

Η Fennovoima σημειώνει, επίσης, ότι η Rolls Royce, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την κατασκευή πολυτελών αυτοκινήτων, προμηθεύσει επίσης πυρηνικά προϊόντα και υπηρεσίες ενώ θα είναι και ο βασικός προμηθευτής προστασίας των συστημάτων αυτοματισμού του σταθμού Hanhikivi 1.

«Η συμφωνία – αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ – περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την παράδοση συστημάτων αυτοματισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση της φιλανδικής εταιρείας. Επίσης, τονίζει ότι, στο στάδιο αυτό, η επιλογή των προμηθευτών των συστημάτων αυτοματισμού είναι σημαντική για την πρόοδο στις εργασίες σχεδιασμού και στην αδειοδότηση της πυρηνικής μονάδας.

Η Fennovoima και η RAOS Project, θυγατρική της Rusatom Energy International και συνεργαζόμενη εταιρεία με τη Rosatom, η οποία έχει ιδρυθεί με στόχο την προώθηση των ρωσικών πυρηνικών τεχνολογιών, έχουν συνάψει συμβόλαιο για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Hanhikivi 1.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τη Rosatom, η μονάδα πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2024.