«Πύρρειος Νίκη» για τους Συντηρητικούς στις Βρετανικές Εκλογές - «Θρίλερ» για την Αυτοδυναμία

«Πύρρειος Νίκη» για τους Συντηρητικούς στις Βρετανικές Εκλογές - «Θρίλερ» για την Αυτοδυναμία
energia.gr
Παρ, 9 Ιουνίου 2017 - 08:00
Μπορεί η Τερέζα Μέι να κέρδισε την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, ωστόσο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό εδρών που θα της δώσουν την ισχυρή πλειοψηφία που αναζητούσε. Με βάση τόσο τα exit polls όσο και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις τριών βρετανικών καναλιών η επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος όχι μόνο χάνει το στοίχημα που έβαλε υπολογίζοντας σε μια συντριπτική νίκη, αλλά μετράει και απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ούτε καν τις 326 έδρες που θα της χάριζαν την αυτοδυναμία
Μπορεί η Τερέζα Μέι να κέρδισε την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, ωστόσο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό εδρών που θα της δώσουν την ισχυρή πλειοψηφία που αναζητούσε. 

Με βάση τόσο τα exit polls όσο και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις τριών βρετανικών καναλιών η επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος όχι μόνο χάνει το στοίχημα που έβαλε υπολογίζοντας σε μια συντριπτική νίκη, αλλά μετράει και απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ούτε καν τις 326 έδρες που θα της χάριζαν την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 318 έδρες (8 λιγότερες από την αυτοδυναμία), οι Εργατικοί 262, το SNP στην Σκωτία 35, οι Φιλελεύθεροι 13, το DUP (Β.Ιρλανδία) 10, το Sinn Fein 7, και τα υπόλοιπα κόμματα 5.

Τα exit polls, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 00Q00 ώρα Ελλάδος έδιναν προβάδισμα στο Συντηρητικό Κόμμα με 314 έδρες, έναντι του Εργατικού Κόμματος που ακολουθούσε στη δεύτερη θέση με 266 έδρες. Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls, βρισκόταν το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) με 34 έδρες, ενώ ακολουθούσαν οιΦιλελεύθεροι Δημοκράτες (LIB DEM)με 14 έδρες. 

Τρεις έδρες έδειχνε να κερδίζει το Κόμμα της Ουαλίας (PC) και μία έδρα οι Πράσινοι. Καμία έδρα δεν εξασφάλιζε το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Το BBC σχολίαζε ότι η αυτοδυναμία του Συντηρητικού Κόμματος είναι πιθανή, αλλά όχι βέβαιη."Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής", ανέφερε το BBC. "Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα σε 76 από τις συνολικά 650 έδρες, παίζεται".

Eως τις 07:50 ώρα Ελλάδος σε σύνολο 650 εδρών έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα για 628 περιφέρειες:

* Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 303 έδρες.

* Το Εργατικό Κόμμα 257 έδρες.

* Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 34 έδρες.

* Το κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών 12 έδρες.

* Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα καταλαμβάνει 10 έδρες.

* Το Plaid Cymru 3 έδρες.

* Το SF 7 έδρες.

* Αλλα κόμματα: 2 έδρες.