Η κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια αγορά LNG, εκτιμά η Gazprom. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν οι αγορές LNG, αλλά πρόσθεσε ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς για να είμαστε βέβαιοι»

Η κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια αγορά LNG, εκτιμά η Gazprom. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν οι αγορές LNG, αλλά πρόσθεσε ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς για να είμαστε βέβαιοι».

Ας σημειωθεί ότι το Κατάρ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς LNG σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, το 2016, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, με 77,2 εκατ. τόνους. Από την άλλη, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, η Αίγυπτος, που είναι μία από τις χώρες που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, εισήγαγε από το εμιράτο του Κόλπου 4,1 εκατ. τόνους, ενώ συνολικά οι υπόλοιπες μεσανατολικές χώρες εισήγαγαν από το Κατάρ 2,7 εκατ. τόνους. Η Ιαπωνία υπήρξε πέρυσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG από το Κατάρ με 12,2 εκατ. τόνους.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Gazprom με την Τουρκία για την τιμή του φυσικού αερίου, ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Άγκυρα και οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου ξεκίνησαν συνομιλίες το 2015, όταν οι τιμές ήταν υψηλές, προσθέτοντας ότι τώρα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. «Προτιμούμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες αυτές χωρίς διαιτησία. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις μας με το Τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και την κρατική εταιρεία BOTAS», σημείωσε.