Σταθάκης: Με Fast Track ο Διαγωνισμός για τους Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη - Δεν Πωλείται το 35% των ΕΛΠΕ

Σταθάκης: Με Fast Track ο Διαγωνισμός για τους Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη - Δεν Πωλείται το 35% των ΕΛΠΕ
energia.gr
Παρ, 2 Ιουνίου 2017 - 09:27
Με διαδικασίες fast track θα γίνει ο διαγωνισμός για τα «οικόπεδα» της Κρήτης, δηλαδή τις δύο θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες κατέθεσε σχετικό αίτημα η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-ExxonMobil-Total, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, τόνισε.
Με διαδικασίες fast track θα γίνει ο διαγωνισμός για τα «οικόπεδα» της Κρήτης, δηλαδή τις δύο θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες κατέθεσε σχετικό αίτημα η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-ExxonMobil-Total, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

«Θα προχωρήσουμε fast track την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έγινε χθες (σ.σ. προχθές) και ταυτόχρονα, τα οικόπεδα που δεν έχουν ενδιαφέρον θα τα επανα-επεξεργαστούμε με τρόπο να δούμε τι προοπτικές έχουν» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι πρώτον, θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, όπως πάντα γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες, με βάση το νόμο.

Το δεύτερο δεδομένο, σημείωσε, «είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο η συμμετοχή του δημοσίου, τα οφέλη του δημοσίου από την μελλοντική – εμείς έχουμε δύο μοντέλα στο νόμο: και τη συμμετοχή ως ποσοστό στην εκμετάλλευση, το οποίο πάει υπέρ του δημοσίου, το οποίο εφαρμόζεται στην Κύπρο για παράδειγμα, έχουμε και το μοντέλο το οποίο έχει μια κλιμακούμενη σιγά-σιγά στο μέλλον απόδοση υπέρ του δημοσίου. Και τα δύο είναι στον ισχύοντα νόμο. Νομίζω ότι έχει την ευελιξία η κυβέρνηση η σημερινή, η μελλοντική, οποιαδήποτε άλλη, σε κάθε συμφωνία να επιλέγει τον έναν ή τον άλλον δρόμο.»

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει πως «δε νομίζω ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης» και αφού προσθέτει ότι έγινε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως «είναι σαφής και η δήλωσή μου.»

Σχετικά με εκτιμήσεις για πιθανή αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ στο μέλλον, ο υπουργός επισημαίνει ότι «έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων.»