Tην αντίθεση της Ουάσιγκτον στο πρότζεκτ του ελληνο-ιταλικού αγωγού μεταφοράς αερίου Poseidon ως προέκταση του ρωσικών συμφερόντων αγωγού Turkish Stream μετέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ από το βήμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα

Tην αντίθεση της Ουάσιγκτον στο πρότζεκτ του ελληνο-ιταλικού αγωγού μεταφοράς αερίου Poseidon ως προέκταση του ρωσικών συμφερόντων αγωγού Turkish Stream μετέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ από το βήμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός πρέσβης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", αναφέρθηκε στην ανάγκη επενδύσεων προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και δήλωσε ότι το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως στην ενέργεια. «Είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις», ανέφερε.

Δήλωσε ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με πρότζκετ όπως ο αγωγός Τrans Αdriatic Pipeline, TΑΡ, ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB και η τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας. Είναι έργα που θα εισάγουν μια νέα δυναμική στην αγορά, είπε, και σχολίασε θετικά το σχέδιο για τον αγωγό East Med, το τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης και τον Κάθετο Διάδρομο αερίου, ως προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. «Τα έργα αυτά δεν θα αντικαταστήσουν εν μια νυκτί το αέριο της Gazprom, αλλά θα την εμποδίσουν από το να χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο», είπε. Για τον αγωγό IGI Poseidon όμως είπε ότι θα είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ε.Ε., καθώς θα φέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στην περιοχή ως προέκταση του Turkish Stream.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγωγός Poseidon, εκτός από προέκταση του Turkish Stream, προορίζεται να είναι και ο τελικός διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Ιταλίας στο πρότζεκτ EastMed (όταν και εφόσον υλοποιηθεί). Ο κ. Πάιατ δήλωσε ακόμα ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας στις ΑΠΕ, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα αιολικά πάρκα της ΤΕΡΝΑ στις ΗΠΑ.