Η Συμφωνία με τους Θεσμούς Βελτιώνει τη Ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών

Η Συμφωνία με τους Θεσμούς Βελτιώνει τη Ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών
του Γιάννη Παπαδογιάννη
Παρ, 19 Μαΐου 2017 - 11:44
Βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες και για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών

Βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες και για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών.

Χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ενέκρινε την πρότασή της για τη μείωση του ορίου άντλησης ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) στα 45,3 δισ. ευρώ από 46,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου. 

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η μείωση αυτή αντανακλά τη σταθεροποίηση, και μικρή βελτίωση, των καταθέσεων και την ενίσχυση των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τη συμφωνία, βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα των καταθέσεων κυρίως επιχειρήσεων, ενώ οι αναλήψεις μετρητών έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ψήφιση των μέτρων, σημειώνουν, ανοίγει τον δρόμο για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος τα οποία με τη σειρά τους ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξελίξεις που θα έχουν πολύ μεγάλη ψυχολογική, και όχι μόνο, επίδραση. Οι επιτελείς των τραπεζών σημειώνουν ότι η συμφωνία οδηγεί στη σταθεροποίηση της οικονομίας και ενισχύει την εμπιστοσύνη που αποτελούν τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ λόγω της αβεβαιότητας και της ανησυχίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν «άσχημοι» μήνες με σημαντικές εκροές καταθέσεων (αλλά και επιδείνωσης της ποιότητας χαρτοφυλακίων των τραπεζών), ενώ τον Μάρτιο σημειώθηκε μικρή βελτίωση. Ο Απρίλιος ήταν μάλλον ουδέτερος, ενώ ο Μάιος δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά, εικόνα όμως που άλλαξε μετά το πρώτο 10ήμερο. Στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης συμβάλλει η μείωση του «ελληνικού κινδύνου», κάτι που αποτυπώνεται στη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και στη σημαντική άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι συνθήκες από εδώ και πέρα τόσο στο μέτωπο των καταθέσεων όσο και ευρύτερα στην οικονομία μπορούν να βελτιωθούν εντυπωσιακά. Οπως σημειώνουν, η νέα συμφωνία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα, καθώς, αφενός περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος χρόνου και αφετέρου, αποφασιστικές κινήσεις για την ανακούφιση του δημόσιου χρέους, στοιχεία κρίσιμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. 

Την αισιοδοξία ενισχύει ο δραστικός περιορισμός του πολιτικού κινδύνου, καθώς όλα αυτά τα δύσκολα μέτρα, οι δραστικές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, τα μέτρα απελευθέρωσης των αγορών και οι ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις συμφωνήθηκαν και θα υλοποιηθούν από μια αριστερή κυβέρνηση. Ακόμα και στο ενδεχόμενο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία αντιμνημονιακή δύναμη που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία της χώρας, όπως έγινε το 2015.

(Πηγή: Καθημερινή)