Εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή όπως αναμενόταν το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές. Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 128 «όχι» από την αντιπολίτευση

Εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή όπως αναμενόταν το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές. Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 128 «όχι» από την αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Τ. Χριστοδουλοπούλου δεν ψήφισε το άρθρο 56 για την ιδιωτική εκπαίδευση, δηλώνοντας «παρών».

«Με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο, όπως κάναμε και εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» δληλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε θετική εισήγηση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, κάτι που θα οδηγήσει στο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το μίγμα πολιτικής. Τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Αν έχουμε τη θετική λύση στο χρέος θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη το ΔΝΤ θα φύγει. Αν φύγει δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν το Σεπτέμβρη του 2017 αρχίσουν να υπάρχουν τα μέτρα για το χρέος. Αν αυτό δεν γίνει τα μέτρα θα αποσυρθούν, και αυτό το ξέρουν οι εταίροι, προσέθεσε.

O πρωθυπουργός μίλησε για μια Ελλάδα που αλλάζει και μια οικονομία που βλέπει μπροστά με αισιοδοξία, κάτι που φαίνεται από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από το εξωτερικό. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο θα πιαστούν οι στόχοι αλλά θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος συνολικά 3,5 δισ. ευρώ ως το 2021 και θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στη συμφωνία. «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, όπως έκανε το 2015 μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

«Η Ελλάδα ζει έναν εφιάλτη με ευθύνη Τσίπρα - Καμμένου», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «σκοτεινή μέρα για την Ελλάδα» και ονοματίζοντας συγκεκριμένους υπουργούς που εμποδίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση γι' αυτά που ψηφίσθηκαν και ότι είναι «η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην ευρωζώνη», ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων» που έρχονται με τη συμφωνία.