Σαφείς αποστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η κυβέρνηση από τα σχέδια της ΔΕΗ για την στρατηγική συνεργασία με την κινεζική CMEC στο project Μελίτη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα
Σαφείς αποστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η κυβέρνηση από τα σχέδια της ΔΕΗ για την στρατηγική συνεργασία με την κινεζική CMEC στο project Μελίτη, όπως τουλάχιστον προκύπτει (και) από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα, ο κ. Πιστσιόρλας ερωτήθηκε και γιατί δεν έγινε κάποια συνάντηση της κυβερνητικής αποστολής με στελέχη της CMEC και αν αυτό το γεγονός εξηγείται από ενδεχόμενα προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη συνεργασία, καθώς σύμφωνα με ορισμένες πηγές αντιρρήσεις εκφράζουν και οι Βρυξέλλες.

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι οι αναβαθμίσεις και οι επενδύσεις σε μονάδες της ΔΕΗ θα γίνουν μόνο μέσω ανοικτών διαγωνιστικών διαδικασιών και όχι με απευθείας ανάθεση.

«Οι αναβαθμίσεις λιγνιτικών μονάδων αλλά και οι επενδύσεις σε αυτές θα γίνουν με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε αναβαθμίσεις μονάδων», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκης είχε αναφερθεί πριν από μερικές εβδομάδες στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης (αν και είχε κατακυρωθεί προ τριετίας στον Άκτωρα), γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί εμπλοκή στο project.

Βεβαίως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, (και) η συγκεκριμένη κινεζική εταιρεία μπορεί να προσαρμόσει τη στρατηγική της και να συμμετάσχει στους σχετικούς διαγωνισμούς. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η περίπτωση του διαγωνισμού για το 24% του ΑΔΜΗΕ, οι κινεζικές εταιρείες έχουν αποδείξει ότι αν ενδιαφέρονται πραγματικά υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Στη θετική απόφαση της Κομισιόν στο συγκεκριμένο deal αναφέρθηκε και ο κ. Πιτσιόρλας. 

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε για το τριετές πλάνο που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες για τις επενδύσεις και ειδικότερα για το το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας. 

Τέλος, σχολιάζοντας γενικότερα το θέμα των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας και τη στάση της ΕΕ, σημείωσε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στρατηγική μας. Την ακριβή διαδικασία θα τη βρούμε, αλλά θα πρέπει να είναι ανοικτή. Είναι ανάγκη η Ελλάδα να αναγάγει σε κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση τις επενδύσεις από την Κίνα».