Με ατζέντα επικεντρωμένη στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός το Μαξίμου, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα στο τέλος της εβδομάδας.

Με ατζέντα επικεντρωμένη στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός το Μαξίμου, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα στο τέλος της εβδομάδας. 

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο αναμένεται και τυπικά να κλείσει τη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων για το ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στην Κινεζική πρωτεύουσα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με βασικό θέμα συζήτησης τη ρύθμιση του χρέους, με την ελπίδα να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι το επικείμενο Eurogroup.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη δέσμευση για το ζήτημα του χρέους, που θα επιτρέψουν την επιστροφή της χώρας σε μια κανονικότητα, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στα θέματα της ανάπτυξης. Εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως η προοπτική που διανοίγει η επικείμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κλίμα σταθερότητας που εδραιώνεται στην ελληνική οικονομία δημιουργούν σημαντικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω τόνωση και προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει πάνω του το ζήτημα των μεγάλων επενδύσεων και να επιχειρήσει κατά το ταξίδι του στο Πεκίνο -το δεύτερο μέσα σε διάστημα ενός χρόνου- να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι Κινέζοι στη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επιστρέψει από την Κίνα με υπογεγραμμένο τριετές πρόγραμμα επενδύσεων το οποίο θα «εκτείνεται» σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τις υποδομές, τη ναυπηγοεπισκευαστική και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες και τετ α τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και με τον τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπου πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, το Μαξίμου ρίχνει το βάρος στην κοινωνική πολιτική και στην καθημερινότητα των πολιτών, με τον πρωθυπουργό να ξεκινά επισκέψεις στα υπουργεία με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ο κύκλος των επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξει σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, με αιχμή το νομοσχέδιο για τριτοβάθμια εκπαίδευση και το νομοσχέδιο για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα εντός της εβδομάδας και πριν την αναχώρησή του για την Κίνα, ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί και το υπουργείο Υγείας. Σε κάθε περίπτωση το σήμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις στο έργο των υπουργείων. Μάλιστα για πολλούς, οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα αποτελούν και «προάγγελο» των σχεδιαζόμενων αλλαγών που θα υπάρξουν σε χαρτοφυλάκια μέσω ενός ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα.

(Πηγή: Ημερησία)