Έλληνες Επιστήμονες-Επιχειρηματίες Μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις Συνεργασίες τους με Cern και ESA

Έλληνες Επιστήμονες-Επιχειρηματίες Μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις Συνεργασίες τους με Cern και ESA
energia.gr
Πεμ, 4 Μαΐου 2017 - 12:57
Ένα πρωτοποριακό υπολογιστικό εργαλείο προσομοιώσεων που μπορεί να ελέγχει τους μαγνήτες του Cern προτού καν αυτοί λειτουργήσουν, περιορίζοντας το ενδεχόμενο λάθους και επιτρέποντας στα σωματίδια να επιταχυνθούν ώστε στη συνέχεια να συγκρουστούν, αναπτύσσουν Έλληνες επιστήμονες-επιχειρηματίες

Ένα πρωτοποριακό υπολογιστικό εργαλείο προσομοιώσεων που μπορεί να ελέγχει τους μαγνήτες του Cern προτού καν αυτοί λειτουργήσουν, περιορίζοντας το ενδεχόμενο λάθους και επιτρέποντας στα σωματίδια να επιταχυνθούν ώστε στη συνέχεια να συγκρουστούν, αναπτύσσουν Έλληνες επιστήμονες-επιχειρηματίες. Είναι οι ίδιοι που το 2014 κατασκεύασαν τον πιο ισχυρό ηλεκτρομαγνήτη που είχε γίνει μέχρι τότε παγκοσμίως και χρησιμοποιήθηκε στον επιταχυντή Atlas, όπου ανακαλύφθηκε το "σωματίδιο του Θεού". "Σήμερα ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας μας είναι το Cern", δηλώνει με νόημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας "FEAC", Σωτήρης Κόκκινος, υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Aπό την πλευρά του ο Πέτρος Σουκουλιάς, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και συνιδρυτής της εταιρείας "Prisma Electronics" αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία "είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που βραβεύτηκε από το Cern με το χρυσό βραβείο βιομηχανίας από το 1954, οπότε ιδρύθηκε ο ευρωπαϊκός ερευνητικός οργανισμός". Ο λόγος ήταν η κατασκευή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρονικών για ανιχνευτή CMS. Σήμερα η "Prisma Electronics" συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency-ESA) για την κατασκευή συστήματος ηλεκτρικής προώθησης μικροδορυφόρου στο διάστημα, με τη βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από την ηλιακή ενέργεια.

Κοινό σημείο αναφοράς για τον Σωτήρη Κόκκινο και τον Πέτρο Σουκουλιά είναι η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης που στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Cern, από το 2014, προωθεί τις τεχνολογίες του στην Ελλάδα. Άλλωστε, κοινό στοιχείο μεταξύ τους, και σε επίπεδο αντίληψης αλλά και στην πράξη, είναι η πεποίθηση ότι οι δυνατότητες των Ελλήνων ερευνητών είναι τεράστιες. "Το μυαλό του Έλληνα είναι κατ΄εξοχήν φτιαγμένο για έρευνα. Είναι αμαρτία να μην το εκμεταλλευόμαστε" λέει με νόημα ο κ. Σουκουλιάς, ενώ ο κ. Κόκκινος υπογραμμίζει ότι οι ικανότητες των Ελλήνων μηχανικών και οι επιδόσεις τους είναι πολύ υψηλές, γεγονός που αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη.

Από την Πάτρα στο Cern και πάλι πίσω

"Ο αδελφός μου, Χαρίλαος Κόκκινος, εργαζόταν για πέντε χρόνια στο Cern όπου ήταν υπεύθυνος στον τομέα σχεδιασμού, ανάπτυξης και μελέτης υπεραγώγιμων μαγνητών. Κάποια στιγμή, όταν έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον, προσπάθησε να επιστρέψει, για διάφορους λόγους, στην Ελλάδα. Ήταν η περίοδος που τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλά. Εργαζόμουν και εγώ σε διάφορες εταιρείες, βλέπαμε ότι η κατάσταση δεν ήταν ιδανική, όμως αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την εταιρεία. Ο αδελφός μου διαπίστωσε τότε ότι μεγάλοι οργανισμοί είχαν την ανάγκη να δίνουν έργα σε μικρότερες εταιρείες, γεγονός που γι΄ αυτούς ισοδυναμούσε με εξοικονόμηση χρόνου στην ανάπτυξη σημαντικών εργαλείων, διαφορετικά θα έπρεπε να εκπαιδεύσουν νέο προσωπικό σε πολύ εξειδικευμένες τεχνολογίες. Έτσι, το 2014, προτού καν πάρει η εταιρεία μας νομική μορφή, αρχίσαμε να δουλεύουμε, ο αδελφός μου ως μηχανολόγος μηχανικός και εγώ ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του μαγνήτη που χρησιμοποιήθηκε μετά στον επιταχυντή Altas, όπου ανακαλύφθηκε το "σωματίδιο του Θεού". Γι αυτό το project αποσπάσαμε, μάλιστα, παγκόσμια διάκριση", εξηγεί ο Σωτήρης Κόκκινος.