Στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στην κυπριακή ΑΟΖ και σε πλήγμα στην οικονομία στοχεύει η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros και του συνοδευτικού σκάφους Bravo τα οποία βρίσκονται ήδη στον κόλπο της Αμμοχώστου
Στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στην κυπριακή ΑΟΖ και σε πλήγμα στην οικονομία στοχεύει η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros και του συνοδευτικού σκάφους Bravo τα οποία βρίσκονται ήδη στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Σε σχετική δήλωση, σύμφωνα με το energynews.com.cy, προέβη το πρωί της Παρασκευής ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προσφύγει σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε σε κρατικό κανάλι, απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ να μην συντηρούν στην ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία δεν προτίθεται να μπει σε δημόσιο διάλογο για το θέμα με την Άγκυρα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τουρκική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για δέσμευση περιοχής στα ανοικτά της Αμμοχώστου μέχρι και το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή εκτός από τις έρευνες που προγραμματίζει να διενεργήσει το Barbaros θα πραγματοποιηθούν και στρατιωτικές ασκήσεις όπως και σε άλλες δύο περιοχές στα ανοικτά της Κερύνειας για τις οποίες η Άγκυρα έχει επίσης εκδώσει NAVTEX.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει μη έγκυρη την τουρκική NAVTEX για την περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως θα αντιδράσει με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα μέτρα στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ανακοινώσιμα, ωστόσο θα γνωστοποιηθούν όταν γίνουν.